Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Otvorena nova stalna postavka u Muzeju Nikole Tesle

Foto: wikipedia.org

Otvorena nova stalna postavka u Muzeju Nikole Tesle

Upriličena nova stalna postavka povodom 160 godina od rođenja našeg najvećeg umetnika

Srbija
Izvor: Agencije/NB

Nova stalna postavka Muzeja Nikole Tesle otvorena je danas u susret obeležavanju 160 godina od rođenja velikog naučnika.

Mnogobrojne goste, među kojima su bili i predstavnici diplomatskog kora, pozdravili su direktor Muzeja Nikole Tesle dr Branimir Jovanović i potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Zoran Popović.

Jovanović je rekao da nova stalna postavka pokušava da pomiri prethodne dve - iz 1952. i 2006. godine, kao i da uvede nove konceptualne ideje, elemente i eksponate. On je naglasio da izložbena postavka počiva na tri stuba.

- Kada se uđe u muzej, s desne strane je deo koji govori o porodičnom poreklu, kulturi i sistemu vrednosti iz kojih je Nikola Tesla izrastao, centralni deo muzeja je posvećen Teslinim genijalnim otkrićima koji su ga učinili poznatim u svetu i koji stalno bude maštu novih generacija koje dolaze, a završni deo muzeja posvećen je Teslinoj doktrini, odnosno njegovim kritičkim pogledima na savremeno društvo - rekao je Jovanović.

U tim idejama sa početka 20. veka, nalaze se, kako je dodao, mnoge koje nam mogu pomoći da rešavamo probleme današnjice.

Popović je podsetio da je Tesla bio član Srpske kraljevske akademije i da u SANU postoji posebna aktivnost za očuvanje njegovog dela, te je sklopljen Sporazum o saradnji sa Muzejom Nikole Tesle i formiran je akademijski odbor koji će raditi na očuvanju Teslinog nasleđa.

Potpredsednik SANU najavio je za ponedeljak održavanje naučnog skupa "Tesla za sva vremena" i izložbu "Teslin rad na energijama - inspiracija za buduća pokolenja".

Nova stalna postavka obuhvata Tesline lične i tehničke predmete, dve holografske animacije - Teslina priča o detinjstvu i Teslina vizija budućnosti, kao i trodimenzionalnu projekciju (3d mapping) eksperimenta u Kolorado Springsu, sa ciljem da posetiocima još više približi pronalazački rad i oživi duh vremena Nikole Tesle.

Izložena je i interaktivna maketa hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima, poklon kompanije "Sćnider Electric", a "Direct Media" je muzeju donirala jedinstveni izložbeni eksponat pod nazivom "Doživi Teslu", koji omogućuje posetiocima da zakorače u virtuelni svet kroz koji ih vodi Nikola Tesla.

Autor stalne postavke je Jovanović, arhitekta postavke je Pavle Vasev, a za sve digitalne medije je zadužen dr Bojan Stevanić i "Bulb Creation Studio".

Jovanović je na svečanosti u muzeju uručio predstavnicima kompanija "Sćneider Electric", "Samsung" i "Direct Media" po primerak knjige "Četitka Nikoli Tesli za njegov 75. rođendan", u koju je utisnut suvi žig sa originalne Tesline mašine.

Knjiga sadrži čestitke koje su Nikoli Tesli uputili ugledni evropski i američki naučnici, umetnici, novinari, pronalazači, političari, prijatelji, učenici i sledbenici, a priredile su je Milica Kesler i Ivana Ćirić.