Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Otvoreno pismo Sande Rašković Ivić mandataru Aleksandru Vučiću

YT Printscreen

Otvoreno pismo Sande Rašković Ivić mandataru Aleksandru Vučiću

Konsultacije sa SNS-om su bespredmetne imajući u vidu razlike između naših stranaka, navodi Rašković-Ivić

Srbija
Izvor: NB

Gospodine predsedniče Srpske napredne stranke
Zahvaljujem se na pozivu na razgovor koji ste nam uputili u svojstvu mandatara, a u okviru konsultacija za sastav nove Vlade Republike Srbije.

Vama je veoma dobro poznato da su stavovi Demokratske stranke Srbije o najvažnijim državnim, nacionalnim i ekonomskim pitanjima potpuno suprotni stavovima stranke čiji ste predsednik, stavovima sadašnje skupštinske većine i praksi vlada od 2012. godine.

Najkraće:

- DSS smatra da Srbija ne treba da uđe u EU i da treba raspisati referendum o nastavku procesa evrointegracija, odmah, pre no što nastanu nove nepopravljive štete po državu,
- DSS smatra da je neophodno staviti van snage sporazume potpisane sa NATO 2015. godine i doneti Zakon o vojnoj neutralnosti Srbije,
- DSS zahteva prekid tzv. briselskog dijaloga, stavljanje van snage neustavnih Briselskih sporazuma i uvođenje rešavanja pitanja Kosova i Metohije dijalogom u okvirima organa Ujedinjenih nacija i Rezolucije SB UN 1244,
ne sporeći potrebu dugoročne fiskalne konsolidacije, DSS smatra da je ekonomski opravdano i socijalno prihvatljivo da se ona postigne politikom intenzivnog ulaganja u razvoj domaće privrede, a ne pukom politikom štednje na teret građana.
Imajući u vidu ove i druge temeljne programske razlike, konsultacije sa Demokratskom strankom Srbije o sastavu Vlade su bespredmetne.

Kada je u pitanju druga tema razgovora kandidovana sa Vaše strane, upoznavanje sa programom nove Vlade, jedino pravo mesto je Narodna skupština i sa nestrpljenjem očekujemo da ga izložite na sednici na kojoj će Vlada biti birana.

Posebno napominjem da ste u više navrata dali sebi slobodu da javno osporite legalnost mandata poslanika Demokratske stranke Srbije, iznoseći tvrdnju da su „silom ugurani u Skupštinu“, čime Vi ujedno osporavate legalnost NSRS kao institucije u celini. Osporavanje legalnosti mandata poslanika DSS samo je još jedan, veoma ozbiljan razlog za odluku da Vaš poziv na razgovor ne prihvatimo.

S poštovanjem,

Dr Sanda Rašković Ivić,

Predsednica DSS