Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ovako izgleda HRVATSKI ŠPIJUN iz Srbije

Foto: novosti.rs

Ovako izgleda HRVATSKI ŠPIJUN iz Srbije

Operativci BIA priveli osobu koja se sumnjiči za odavanje informacija od državnog značaja. Priveden Čedo Čolović (57), penzionisani oficir Vojske Republike Srpske Krajine.

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Operativci Bezbednosno-informativne agencije (BIA), beogradskog centra, uhapsili su u petak Čedu Čolovića (57) za koga se osnovano sumnja da je bio špijun jedne hrvatske obaveštajne službe. On je penzionisani oficir Vojske Republike Srpske Krajine i bio je zadužen za bezbednost 75. motorizovane brigade.

Rodom je iz Drniša, ali ima prebivalište u Beogradu i ima dvojno državljanstvo - srpsko i hrvatsko! Kako nezvanično saznajemo, reč je o osobi koja je imala pristup važnim državnim informacijama.

Akcija je sprovedena u saradnji Bezbednosno-informativne agencije i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, a osumnjičenom je određeno zadržavanje od 48 sati, nakon čega će biti priveden nadležnom tužiocu na saslušanje.

Kako je preneo hrvatski portal Indeks.hr, uhapšeni hrvatski špijun u Beogradu bavio se oficirima JNA protiv kojih Hrvatska već jeste ili bi tek trebalo da pokrene krivične postupke zbog dela počinjenih tokom rata 1991-1995. godine.

- Srpske službe već neko vreme prate dotičnog i prikupljaju informacije o njemu - kaže izvor za hrvatski portal. - Poznato je gde se tačno nalazio, u kojim mestima uz granicu, sa svojim kolegama s hrvatske strane i sa kime je sve bio u kontaktu.
Na teret mu se stavlja krivično delo - špijunaža.

U Ministarstvu spoljnih poslova u Zagrebu su za "Novosti" rekli da "nemaju nikakvu zvaničnu informaciju, pa ne mogu ni potvrditi ni demantovati da je u Beogradu uhapšen čovek koji se sumnjiči da je hrvatski špijun". Hrvatske diplomate grozničavo su pokušavale da prikupe neke podatke, ali to im nije uspevalo.

- Ne isključujemo mogućnost ni da se radi o nekoj predstavi, ali zasada ne možemo ni to da tvrdimo - rečeno je uz napomenu da će se zvaničnim kanalima od srpskih vlasti tražiti podaci i detalji o celom slučaju.

Prema nezvaničnim saznanjima, osoba za koju se sumnja da je reč o hrvatskom špijunu, duže je vreme praćena. Dokumentovani su svi njeni kontakti sa osobama iz Vojske Srbije, policije, drugih državnih organa, ali i hrvatskim obaveštajcima.
Ovaj hrvatski špijun je, navodno, prikupljao podatke o bezbednosnim strukturama Srbije, ali i o planovima namenske industrije, kao i oko ugovora o izvozu naoružanja u inostranstvo...