Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PAKLENE VRUĆINE: U celoj Srbiji crveni metoalarm

Foto: Tanjug

PAKLENE VRUĆINE: U celoj Srbiji crveni metoalarm

Na teritoriji cele Srbije je na snazi crveni meteoalarm i upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda na veoma visoke temperature koje će ići i preko 40 stepeni. Nema najava o proglašenju vanredne situacije.

Srbija
Izvor: RTS

Od danas pa do kraja nedelje u celoj Srbiji je proglašen crveni meteoalarm, jer će u svim regionima biti mesta sa temperaturom od 38 stepeni i više, rečeno je agenciji Beta u RHMZ.

Do 9. avgusta se, prema prognozi RHMZ-a, očekuju temperature do 39 stepeni, a za vikend i 41, uz veoma visok indeks UV zračenja – od osam do 10.

Prema poslednjim merenjima najtoplije je u Banatskom Karlovcu, Zrenjaninu, Smederevskoj Palanci, Velikom Gradištu i Ćupriji gde je izmereno 35 stepeni.

Crveni meteoalarm znači da se mogu očekivati opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Na teritoriji Banata, Beograda, Šumadije, Pomoravlja, Istočne, Jugoistične Srbije i Kosova prognozirana je ekstremna, odnosno najviša vrednost indeksa opasnosti od pojave šumskih požara.

To znači da požar može buknuti od iskre, a širenje je vrlo brzo. Kontrola požara je izvanredno teška a za njegovu kontrolu se moraju uložiti sva raspoloživa sredstva, navedeno je na sajtu RHMZ-a.

Proteklih dana su izbila dva požara – kod Mionice, koji je lokalizovan i stavljen pod kontrolu, i kod Negotina, na čijem se gašenju radi.