Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Panik tasteri u pojedinim zdravstvenim ustanovama

Foto: sxc.hu

Panik tasteri u pojedinim zdravstvenim ustanovama

Direktorka Lekarske komore Srbije Vesna Jovanović kazala je danas da su u pojedinim zdravstvenim ustanovama uvedeni "panik tasteri", ali detektori za metal, kako bi se povećala bezbednost i smanjili napadi na zdravstvene radnike.

Srbija
Izvor: Tanjug

Ona je dodala da se kroz izmene zakona nastoji da se poveća bezbednost zaposlenih na poslu.

Primećeno je, kako kaže, da mentalno obolele osobe dolaze često u sukob sa lekarima i dodala da se i na tom polju kroz zakone mora nešto promeniti.

"Kroz zakon se mora promeniti da psihijatrijski pacijenti ne dolaze u dom zdravlja po recept, već da dobiju terapiju od svog psihijatra. Radi se na više novoa, da bi zdravstveni radnici dobili veću bezbednost kroz zakone", rekla je Jovanović na RTS-u.

Ona je dodala da jedan deo sukoba potiče od toga što se kroz medije dosta javno govorilo da lekari nisu dobri, da su korumpirani, a da drugi deo sukoba leži u tome da pacijenti smatraju da imaju veća prava, a da im lekari uskraćuju ta prava.

Danas se obeležava dan Lekarske komore Srbije, a lekari još upozoravaju da je samo pet miliona stanovnika osigurano, a da su godišnja izdvajanja po osiguraniku oko 230 evra, kao i da država mora da razmisli da izdvajanja prema zdravstvenom fondu budu veća.