Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PAO BIVŠI PREDSEDNIK OPŠTINE ZAJEČAR: Priveden Saša Mirković zbog malverzacija

Foto: Medija centar

PAO BIVŠI PREDSEDNIK OPŠTINE ZAJEČAR: Priveden Saša Mirković zbog malverzacija

Bivši predsednik Skupštine opštine Zaječar Saša Mirković priveden je zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj dok je obavljao tu funkciju.

Srbija
Autor: RTS

Mirković je uhapšen zbog malverzacija dok je bio predsednik Skupštine opštine Zaječar i bivši šef kabineta gradonačelnika Zaječara.

Prema pisanju lista Blic, u istoj policijskoj akciji uhapšena je još jedna osoba iz vrha tadašnje zaječarske vlasti.

MUP je saopštio da su, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru, uhapšeni M. T. i S. M., bivša odgovorna lica u tom gradu, zbog sumnje da su oštetili budžet Zaječara u ukupnom iznosu od 13.960.799,90 dinara.

M. T. je uhapšena zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja na taj način što je u periodu od septembra do decembra 2013. godine, prekoračivši granice svojih ovlašćenja, ugovorila nabavku robe u vrednosti od 13.960.799,90 dinara, a bez prethodno sprovedenog postupka javne nabavke.

S. M. je osumnjičen da je, u saizvršilaštvu, izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja tako što je prekoračivši granice svojih ovlašćenja usmeno naložio M. T. da izvrši nabavku robe, ne pridržavajući se Zakona o javnim nabavkama, te posredovao da Gradska uprava Zaječara od privrednog društva "OFY Company" d. o. o. Beograd izvrši nabavku robe ukupne vrednosti od 13.960.799,90 dinara, čime je pričinjena šteta budžetu Grada Zaječara u pomenutom iznosu.

Njima je određena mera zadržavanja u trajanju do 48 sati, a osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, u zakonom predviđenom roku, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, saopštio je MUP.

Pored navedenog, Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru podneta je i krivična prijava protiv S. M., kao bivšeg odgovornog lica Grada Zaječara, kao i D. P. i A. V., bivših odgovornih lica u FK "Timok" iz Zaječara, zbog postojanja osnova sumnje da su u saizvršilaštvu izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Oni su osumnjičeni da su u periodu od avgusta 2013. godine do februara 2015. godine, a u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi za "Timočka TV i radio", iskorišćavanjem svog položaja u FK "Timok" zaključili štetan ugovor o poslovnoj saradnji po klub na osnovu koga je u navedenom periodu FK "Timok" sukcesivno uplatio "Timočkoj TV i radio" novčana sredstva u ukupnom iznosu od 20.944.000 dinara na ime prenosa utakmica i medijskog promovisanja.

Od ove sume je deo novca u iznosu od 1.872.000 dinara sa računa ove televizijske kuće odmah prebačen na račun privrednog društva "Beoton R" iz Bora čiji je faktički vlasnik S. M., iako nije uobičajena praksa da klub plaća televizijskoj kući da vrši TV prenose svojih utakmica, već naprotiv.

Osumnjičeni su na taj način, za navedeni iznos oštetili FK "Timok", a "Timočkoj TV i radio" i "Beoton R" pribavili imovinsku korist.