Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Papa posebno u Srbiju i na Kosovo, SPC se ne oglašava

Foto: Tanjug

Papa posebno u Srbiju i na Kosovo, SPC se ne oglašava

Papa bi u Srbiju mogao da dođe u narednih godinu dana, kažu nezvanični izvori, prenosi Danas.

Srbija
Autor: Danas, NB

Poglavar Rimokatoličke crkve dobio je poziv od premijera Srbije Aleksandra Vučića da dođe u prvu zvaničnu posetu Beogradu i voljan je da to učini, a ni Srpska pravoslavna crkva se ne protivi takvom pozivu. U Vladi Srbije nisu juče želeli da komentarišu ta saznanja.

Prištinski list Koha ditore objavio je juče da je predsednik Kosova Hašim Tači, nakon najnovijeg prijema kod pape Franje, rekao da ga je papa obavestio da "namerava da poseti Kosovo i prizna realnost na Balkanu".

Toma poziv uručio pre godinu dana

Podsetimo, predsednik Srbije Tomislav Nikolić u septembru prošle godine je tokom susreta u Vatikanu pozvao papu da poseti Srbiju, uz ogradu da o tome treba da se izjasni i Srpska pravoslavna crkva.

Početkom 2015. godine, pojavile su se tvrdnje da zvaničnici EU poručuju Srbiji da treba da organizuje posetu pape, na šta se oglasio i Ivica Dačić koji je tada rekao da je u interesu Srbije da papa dođe, te da bi njegova poseta "bila od koristi".

Šta kaže Srpska pravoslavna crkva

U januaru ove godine srpski patrijarh Irinej rekao je da ne vidi ništa loše u tome da papa poseti Srbiju. "Poseta predstavnika jedne crkve je značajan događaj i ja tu ne vidim ništa loše, ali bitno je da li on dolazi kao državnik ili kao rimski episkop, izjavio je patrijarh Irinej za Sputnjik.

Nije poznato koji je stav SPC o tome što bi u istoj poseti papu Franju ugostio i Hašim Tači.