Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PASTOR: Reći "ne" kvotama za izbeglice

Foto:skupstinavojvodine.gov.rs

PASTOR: Reći "ne" kvotama za izbeglice

Referendum o ovom pitanju u Mađarskoj zakazan je za 02. oktobar, a na njemu, ukoliko to želi, može da učestvuje svaki od oko 150.000 dvojnih državljana Mađarske iz Srbije.

Srbija
Izvor: rtv.rs

"Da li želite da Evropska unija propiše obavezno naseljavanje u Mađarskoj ljudi koji nisu državljani Mađarske, čak i bez pristanka parlamenta". Svoj odgovor na ovo pitanje građani i dvojni državljani ove zemlje moći će da iskažu da jesenjem referendumu. Savez vojođanskih Mađara je zauzeo stav da na listićima treba zaokružiti "ne".

"U tom smislu ćemo sa svoje strane učiniti napor da ljudima približimo ovaj problem, da im pomognemo u tome da mogu da se koriste pravom glasa i istovremeno ćemo ih ubeđivati u to da zaokruže NE", rekao je Pastor.

Lider SVM-a smatra da je ovaj referendum samo na prvi pogled unutrašnja stvar Mađarske, koja u perspektivi može da bude od značaja i za Srbiju jer se, kako je rekao, tiče suvereniteta.

"Kao što sam ubeđen da moj komšija ne može da donese odluku o tome s kim ću ja da živim i koga ću ja da primim u kuću, kao što se to najverovatnije odnosi i na vas, isto tako mislim da u odnosu na ovo pitanje isto to važi. Moje je da odlučim: ako hoću - učiniću, a ako neću – niko ne može da me prisili da to učinim", naveo je Pastor.

Pravo glasa na ovom referendumu moći će da ostvari svako od oko 150.000 državljana Srbije s dvojim državljanstvom Mađarske. Referendum je zakazan za 02. oktobar.