Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PATRIJARH I PREDSEDIK: Ukoliko bi Stepinac bio proglašen za sveca, to bi bila nepravda za čovečanstvo

Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej/ Foto: tf.rs

PATRIJARH I PREDSEDIK: Ukoliko bi Stepinac bio proglašen za sveca, to bi bila nepravda za čovečanstvo

Nikolić i Irinej su razgovarali i o očuvanja kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

Srbija
Izvor: Agencije, NB

Patrijarh srpski g. Irinej i predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarali su o posledicama mogućeg proglašenja Alojza Stepinca za sveca, kao i o potrebi da se ne dozvoli da srpsko kulturno nasleđe bude proglašeno nasleđem Kosova.

Patrijarh i predsednik su konstatovali neophodnost usaglašavanja zajedničkog delovanja u zaštiti nacionalnih interesa i sprečavanju potencijalnih katastrofalnih istorijskih nepravdi kakva bi bila proglašenje Alozija Stepinca za sveca, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Ta nepravda ne bi, kako se ističe, pogodila samo srpski narod, već i čitavo čovečanstvo, konstatovali su predsednik Nikolić i patrijarh Irinej.

Nikolić i Irinej su razgovarali i o očuvanja kulturne baštine na Kosovu i Metohiji i o aktivnositima na daljem sprečavanju ulaska tzv. Kosova u Unesko.

Na sastankau je, kako se navodi, usaglašen značaj insistiranja crkve i države da se o manastirima na Kosovu i Metohiji stara Srbija, kao i da se ne dozvoli da srpsko kulturno nasleđe bude proglašeno nasleđem tzv. Kosova.

Nikolić je pozvao patrijarha Irineja da aktivno učestvuje u obeležavanju 100 godina od bitke na Kajmakčalanu, gde će srpski predsednik 16. septembra položiti vence na spomen kosturnice na vrhu Sveti Ilija i na Vojničkom groblju u Bitolju, navodi se u saopštenju.