Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Patrijarh Irinej predlaže da se Teslini ostaci sahrane u Hramu Svetog Save

Foto: spc.rs

Patrijarh Irinej predlaže da se Teslini ostaci sahrane u Hramu Svetog Save

Patrijarh srpski Irinej predložio je da se besmrti ostaci Nikole Tesle sahrane u porti Hrama Svetog Save.

Srbija
Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i srpski patrijarh Irinej održali su danas sastanak povodom radova na obnovi Hrama Svetog Save, a patrijarh je, između ostalog, predložio da posmrtni ostaci velikana Nikole Tesle budu sahranjeni u porti Hrama, gde će mu biti podignut i spomenik.

Na sastanku su analizirane dosadašnje aktivnosti na prikupljanju sredstava za izradu mozaika, kao i pripremnih radnji za postavljanje živopisa u unutrašnjosti Hrama Svetog Save.

Nikolić je istakao da je veoma važno usaglasiti informacije i aktivnosti i utvrditi presek stanja na izradi mozaika.

On je podvukao da je sada ključni momenat da se još snažnije u završne radove uključe domaći privrednici i pojedinci, s obzirom na to da se radi o obnovi simbola jedinstva i duhovnosti srpskog naroda - Hrama Svetog Save, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

Srbija je zahvalna na donaciji Ruske Federacije i pokazanoj želji da se finansira izrada dela mozaika“, naglasio je Nikolić i dodao da je veoma važno da te izvođače radova bira ruska strana, a da nadzor sprovede komisija formirana pri Sinodu Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Irinej je naglasio da je Hram Svetog Save mesto duhovnog okupljanja Srba i podvukao da je veoma važno da se svi ujedinimo njegovoj obnovi.