Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Patrijarh Irinej: RUSIJA JE UVEK POMAGALA SRBIJI

Foto: Tanjug

Patrijarh Irinej: RUSIJA JE UVEK POMAGALA SRBIJI

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izrazio je zahvalnost ruskom predsedniku Vladimiru Putinu za sve što je Rusija uradila za Srbiju.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

Tokom susreta sa predsednikom ruske Dume Vjačeslavom Volodinom, patrijarh Irinej je rekao da je Rusija tokom istorije pomagala Srbiji i da, ako nekada nije mogla da joj pomogne, nije joj ni odmagala.

Patrijarh Irinej je kao primer za rusku pomoć Srbiji naveo slučaj kada je ruski car postavio ultimatum saveznicima 1915. godine da pomogne srpskoj vojsci ili će zaključiti separatni mir sa Nemačkom, piše Glas Moskve.

“Često kažu zapadnjaci: "Zašto ste toliko vezani za Rusiju", a ja ih pitam: "A za koga ćemo?! Za vas koji ste nam naneli toliko nevolja i patnji iako smo bili saveznici?", rekao je patrijarh Irinej.

On je istakao da Srbe i Ruse vezuju slovenska krv i pravoslavna vera.

“Srbe je još Sveti Sava uputio na put bliskosti sa Rusijom. U naše vreme izgradnja Hrama Svetog Save je jedna od stvari koja nas povezuje s ruskim narodom jer je ruska država prihvatila da nam pomogne u ukrašavanju ovog objekta. Nadam se da će Hram biti simbol naše vere, ne samo za Srbe, već za sve pravoslavce”, naglasio je patrijarh Irinej.

Govoreći o tome kako su Rusi počeli pomagati izgradnju Hrama, patrijarh je rekao da se Putin zainteresovao za to ko će izgraditi Hram prilikom njegove poslednje posete Beogradu.

Volodin je zahvalio na gostoprimstvu i srdačnim rečima patrijarha Irineja i dodao da u istoriji odnosa dva naroda postoje samo prijateljstvo i uzajamna pomoć.