Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PATRIJARH IRINEJ siguran: Papa NEĆE IĆI na Kosovo

Foto: Tanjug

PATRIJARH IRINEJ siguran: Papa NEĆE IĆI na Kosovo

​Poglavar SPC patrijarh Irinej kaže da mu katolički verski vođa papa Franja nije pominjao da će priznati nezavisnost južne srpske pokrajine.

Srbija
Izvor: Kurir

Patrijarh srpski Irinej rekao je da mu nije poznato da će papa Franja posetiti Kosovo i da će Vatikan priznati njegovu nezavisnost, kako tvrdi kosovski predsednik Hašim Tači.

"Ostaje da vidimo šta će papa Franja uraditi, jer nam je dosad pričao drugu priču. Vatikan nije priznao Kosovo, barem zasad. A ovu navodnu najavu da će doći na Kosovo možda samo pišu i Albanci", kaže patrijarh.

Na pitanje kako bi Crkva reagovala kad bi ovaj sled događaja bio s vatikanske strane, patrijarh Irinej ne može još sa sigurnošću da zna.

"To ćemo još videti, nećemo da trčimo pred rudu. Videćemo prvo šta će se dešavati", odgovorio je on.

Papa Franja organizovao je pre dva dana prijem za predsednika i premijera takozvane države Kosovo Hašima Tačija i Isu Mustafu, koji su kod vatikanskog poglavara bili u odvojenoj audijenciji, a kako prenose kosovski mediji, papa je najavio da će Vatikan priznati Kosovo.

Prištinski portal Koha ditore preneo je da se Tači odmah nakon završenog sastanka pohvalio na svom Fejsbuk profilu da je papa najavio svoj dolazak na Kosovo kako bi “priznao realnost na Balkanu”.