Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PATRIJARH IRINEJ u Moskvi povodom velikog jubileja Ruske pravoslavne crkve

Foto: Tanjug

PATRIJARH IRINEJ u Moskvi povodom velikog jubileja Ruske pravoslavne crkve

​Patrijarh SPC Irinej sreo se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

Poglavar SPC je bio u delegaciji pravoslavnih crkava koje učestvuju u praznovanju velikog jubileja Ruske pravoslavne crkve, stote godišnjice obnove njene patrijaršije.

Koliko Rusi cene našeg patrijarha dokaz je da je po protokolu Kremlja patrijarh Irinej sedeo u neposrednoj blizini Putina odmah do ruskog patrijarha Kirila.

Za vreme boravka u Moskvi patrijarh Irinej je više puta isticao zahvalnost naše crkve i srpskog naroda za pomoć bratske Rusije, piše Glas Moskve.

Patrijarh Irinej je izrazio nadu da će bratska Rusija uz Božju pomoć doprineti da Srbi sačuvaju svoju svetu zemlju Kosovo i Metohiju.

Pozdravljajući poglavare pravoslavnih crkava koje prisustvuju svečanosti u Moskvi predsednik Rusije se zahvalio gostima što su doputovali da zajedno obeleže veliki događaj RPC.

„Mnoge hrišćanske crkve i manastiri su opljačkani i uništeni. Danas se situacija u ovoj zemlji postepeno menja. Sirijske oružane snage su uz podršku ruske vojske oslobodile praktično čitavu teritoriju zemlje od terorista, uključujući i mesta istorijskog prebivališta hrišćana“, rekao je Putin koji učestvuje na sastanku sa poglavarima pravoslavnih crkava.

Ruski predsednik se osvrnuo i na situaciju u Siriji, ocenivši da je skoro čitava teritorija te zemlje, uključujući i mesta u kojima žive hrišćani, oslobođena od terorista.

„Mi ćemo pomagati i predstavnike drugih vera, uključujući i predstavnike islama, koji su, kao što dobro znamo, takođe ozbiljno stradali od bandita, terorista i radikala“, istakao je Putin.

„Pomagaćemo i Jevrejima. Već su nam se obratile neke jevrejske organizacije da pomognemo u obnavljanju jevrejskih svetinja. Mi smo u kontaktu sa predstavnicima jevrejskog stanovništva u Siriji, odnosno sa nekim jevrejskim organizacijama iz Sjedinjenih Američkih Država, uključujući i iz Njujorka. Radićemo zajedno i na ovom problemu“, dodao je ruski lider.

Putin je istakao da će poseta pravoslavnih patrijarha i mitropolita Rusiji doprineti daljem razvoju dijaloga pravoslavnih crkava i veza između država.

Predsednik Rusije izrazio je žaljenje što danas u svetu još postoje progoni na verskoj osnovi.

„Nažalost, suočavamo se sa nečim što bi trebalo da je već odavno osuđeno i iskorenjeno — sa progonom na verskoj osnovi. Ovo se, između ostalog, odnosi i na hrišćane“, rekao je Putin.

On je naveo da je taj problem posebno izražen na Bliskom istoku.

„A taj region je kolevka hrišćanstva i izvor pravoslavne vere. Ali posebnu pažnju, naravno, zaslužuje situacija u Siriji. Ona je veoma teška. Tokom rata teroristi su ubili i proterali iz svojih domova na desetine hiljada ljudi“, istakao je Putin.

Predsednik je zahvalio patrijarsima i mitropolitima, koji su došli u posetu, zato što zajedno sa ruskim sveštenstvom proslavljaju stogodišnjicu obnove Patrijaršije u Rusiji.

Putin je dodao da „savremeni svet postaje sve otvoreniji i uzajamno zavisniji“, ali istovremeno postoji mnogo manifestacija duhovne krize.

„Veoma često su devalvirane tradicije i moralne vrednosti — sve ono što se nalazi u osnovi ljudske civilizacije“, zaključio je ruski predsednik.