Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Patrijarh pozvao Srbe da ostanu na KiM, a raseljene da se vrate

Foto: Tanjug

Patrijarh pozvao Srbe da ostanu na KiM, a raseljene da se vrate

Apelujemo na one koji su silom prilika morali da napuste ove prostore da se polako vrate tamo gde su im daleki i daljnji preci živeli, na ovoj svetoj zemlji, da bi ova zemlja bila i ostala srpska zemlja - poručio je patrijarh Irinej nakon liturgije u hr

Srbija
Izvor: Tanjug

Poglavar SPC patrijarh Irinej pozvao je danas Srbe na Kosovu i Metohiji da ostanu u pokrajini, a raseljene da se vrate.

Patrijarh je, nakon liturgije koju je služio u sabornom hramu Sv. Đorđa u Prizrenu, rekao “da će Kosovo, ako ga budemo nosili u duši, ostati naše”.

Nakon liturgije, patrijarh i arhijereji osveštali su obnovljenu zgrade Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu.

Irinej je apelovao na naš narod koji je opstao na Kosovu i Metohiji da ostane i dalje tamo gde su mu živeli preci i tamo gde su mu groblja predaka.

- Takođe apelujemo na one koji su silom prilika morali da napuste ove prostore da se polako vrate tamo gde su im daleki i daljnji preci živeli, na ovoj svetoj zemlji, da bi ova zemlja bila i ostala srpska zemlja - poručio je Irinej.

On je dodao da se sada molimo Bogu da sačuva naše svetinje Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane, Gračanicu i mnoge druge svetinje koje su opstale, kao i zidove i ruševine onih koje su spaljene i porušene, sa nadom da će biti obnovljene.

- Nije prvi put u istoriji da smo podizali iz pepela, na zidinama srušenih hramova obnavljali smo i opstajali, ako budemo sa Gospodom biće Gospod sa nama - rekao je Irinej.

Liturgiju je prisustvovao veliki broj vernika, predstavnici Vlade Srbije i predstavnici Srba sa Kosova i Metohije.

Ovim događajima ispred Vlade Srbije prisustvovali su ministar pravde Nikola Selaković, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić sa saradnicima, ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić, zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, predsednik Srpske liste Slavko Simić i drugi.

U Prizren je jutros stigao veliki broj Srba iz svih delova Kosova i Metohije a u gradu je bilo vidljivo pojačano prisustvo pripadnika Kososvke policije.

U Pećkoj Patrijaršiji u subotu je zvanično započelo redovno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve, koji će biti nastavljen sutra u Beogradu.