Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Penzioner DUGOVAO za vodu 5.000, izvršitelj mu naplatio 50.000

Foto: aleksinacke.rs

Penzioner DUGOVAO za vodu 5.000, izvršitelj mu naplatio 50.000

Za postupak koji se vodi, penzioner nije ni znao.

Srbija
Izvor: Mreža 21

Jednom penzioneru iz Novog Bečeja, javni izvršitelj nedavno je "ispostavio račun" od 50.000 dinara na ime komunalnog duga koji je iznosio svega 5.000 dinara.

Kako za Mrežu 21 kaže njegov advokat Radoslav Čokić, u pitanju je "pljačka" društvenih slojeva sa niskim primanjima, dok su nosioci "krupnog" kapitala uglavnom pošteđeni.

- Javni izvršitelj preko Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje saznaje da je dužnik penzioner, a i pored toga on traži podatke čije izdavanje košta mnogo, poput potvrde o posedovanju vazduhoplova ili plovnih objekata. Tako su napravljeni ogromni troškovi, a penzioneru koji i nije znao za čitav postupak skinuto tri četvrtine primanja - priča ovaj advokat.

Kako ističe javni izvršitelj Dragan Dragović, tarife su definisane Pravilnikom, a propisane od strane Ministarstva pravde.

- Pojedini izvršitelji koriste pravilnik, pa tarifiraju sve. Ipak, oni tu ne krše zakon, ali smatram da je u pitanju preterivanje, te da treba voditi računa o ekonomskoj situaciji naroda i ne tarifirati svaku stavku. Kako dodaje, sudovi u velikim gradovima su imali veliki broj starih predmeta. - Kada smo počeli sa radom, sudovi u Beogradu su imali 2 miliona nezavršenih predmeta. Jedini način da se to reši bilo je uvođenje izvršitelja - smatra on.