Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PESTICIDI u kašicama ZA BEBE, roditelji PAZITE ŠTA KUPUJETE

Foto: yumama.com

PESTICIDI u kašicama ZA BEBE, roditelji PAZITE ŠTA KUPUJETE

„Juvitanine” kašice za bebe „obogađene” su pesticidima, zbog čega je Ministarstvo zdravlja alarmiralo javnost ističući da mogu da predstavljaju rizik po zdravlje dece!

Srbija
Izvor: Alo

Reč je o kašicama od kruške, jabuke i kruške, kajisije i kruške, banane i jabuke, šljive, breskve i jabuke, koje su, kako za „Alo!” navodi Miroslav Jovičić, generalni direktor „Svislajon - Takovo”, na stend baju dok se ne završe superanalize.

- Po dobijanju rezultata obavestićemo javnost. Za sve kašice imamo ateste Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” da su potpuno bezbedne - naveo je on.

Kako su naveli na sajtu Ministarstva zdravlja, u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane, postoji osnovana sumnja u bezbednost te hrane koja bi mogla da predstavlja rizik po zdravlje. Proizvođač „Takovo”, navode zdravstvene vlasti, obavešten je da proizvodi ne odgovaraju, shodno članu 50. Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda, zbog povećanog sadržaja određenih vrsta pesticida. Ministarstvo je navelo da je ispitivanje obavila laboratorija Gradskog zavoda za javno zdravlje „Beograd” 12. oktobra, dok su rezultati stigli 16 dana kasnije.

Ministarstvo je još istaklo da je proizvođač obavešten o svemu, kao i da su u „Svislajon-Takovu” preduzeli zakonske mere, ujedno obavestivši sanitarnu inspekciju o povlačenju tih proizvoda sa tržišta 3. novembra.

Doktorka Olivera Todorović, načelnica odeljenja pedijatrije Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković”, kaže za „Alo!” da roditelji prate zdravstveno stanje svoje dece, te da, ako primete da imaju stomačnih tegoba i povraćaju, dođu kod lekara.

- Iz ranijih iskustava ne bi trebalo da postoji opasnost za bebe koje su pojele te kašice. I ranije se dešavalo da nas alarmiraju zbog ostataka pesticida u drugim kašicama, zbog neispravnih mlečnih formula, ali nikada nam se nije desilo da smo imali prijavljene nuspojave kod dece. To ne očekujem ni sada. Pesticidi su pronađeni u tragovima. Da bi se osetile posledice po zdravlje bebe, trebalo bi da se te kašice jedu duži vremenski period u većim količinama - istakla je Todorovićeva.