Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Peti protest Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd"

Protest protiv rušenja u Savamali

Peti protest Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd"

Ispred Skupštine grada, gde je protest počeo, učesnicima su se obratili predstavnici inicijative "Ne da(vi)mo Beograd", kao i profesorka Srbijanka Turajlić

Srbija
Izvor: N1, Agencije

Održava se peti protest protiv rušenja objekata u beogradskoj Savamali u izbornoj noći, koji je organizovala Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd".

Građani okupljeni oko inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" krenuli su večeras u protestnu šetnju centralnim ulicama Beograda, tražeći ostavke rukovodstva grada i nadležnih u policiji zbog događaja u Savamali u izbornoj noći između 24. i 25. aprila, nezadovoljni što ni posle dva i po meseca, odgovorni nisu imenovani.

Ispred Skupštine grada, gde je protest počeo, učesnicima su se obratili predstavnici inicijative, kao i profesorka Srbijanka Turajlić, koji su poručili da neće odustati od protesta dok se ne procesuiraju počinioci i odgovorni za slučaj Savamala.

Učesnici protesta na početku kolone nosili su transparent "Ne da(vi)mo Beograd", a uzvikivali su parole "Ostavke" i "Vučiću, lopove".

U pratnji policije, kretali su se ulicama Kneza Miloša, Nemanjinom i Karađorđevom, koje su sporadično zatvarene za saobraćaj.

Protest se završava ispred zgrade Geozavoda u Savamali.

Ispred Skupštine grada postavljena je velika plastična žuta patka, koja je simbol protesta.

Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" je uoči protesta ponovila da zbog nasilja u Savamali traži ostavke gradonačelnika Beograda Siniše Malog, predsednika Skupštine grada Beograda Nikole Nikodijevića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, v.d. direktora Policije Srbije Vladimira Rebića i načelnika Komunalne policije Beograda Nikole Ristića.

Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" je do sada održala četiri protesta zbog nasilja u Savamali.

Janković službeno prati protest

Zaštitnik građana Saša Janković službeno prisustvuje protestu "Ne da(vi)mo Beograd", pod nazivom "Beograd nije MALI", kako je ranije i najavio je da će večeras službeno pratiti odvijanje protesta, kako je ranije i najavljeno iz njegove kancelarije.

Na taj način Zaštitnik će, kako je objašnjeno, po sopstvenoj inicijativi neposredno kontrolisati i podržati ostvarivanje prava građana na izražavanje i okupljanje.

Taj potez Zaštitnika građana je usledio nakon što su u provladinim medijima građani koji protestuju zbog kršenja zakona i utvrđene opstrukcije državnih organa u slučaju rušenja objekata u Savamali označeni kao strani plaćenici i rušitelji sopstvene države, navodi se u saopštenju.

Pokret socijalista: Janković više voli politiku od svog posla

Najavljeno učešće Saše Jankovića na današnjem protestu okupljenih oko patke predstavlja sve osim onog zbog čega je izabran, navodi se u saopštenju Pokreta socijalista.

PS tvrdi da Saša Janković ni privatno ni službeno neće da protestuje kada Saša Radulović vređa i sprečava novinare pojedinih redakcija da rade svoj posao.

"Kao što taj isti Saša Janković neće, ni privatno ni službeno, protestovati kada se upućuju uvrede roditeljima ili maloletnoj deci premijera Aleksandra Vučića ili se poziva na njegovo ubistvo, kao i na ubistva Nebojše Stefanovića ili Aleksandra Vulina, ali će zato službeno učestvovati u protestima koji su usmereni protiv Vlade Srbije", navedeno je u saopštenju.

Kako ističu u PS, očigledno da Saši Jankoviću "nije dovoljno što za funkciju zaštitnika građana prima tri puta veću platu od premijera, već izgleda da mora i službenim učestvovanjem u protestima da zaradi još po neku platu".