Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Pisac osuđen zbog pretnji gradonačelniku Niša

Zoran Ćirić Foto: Youtube/printscreen

Pisac osuđen zbog pretnji gradonačelniku Niša

Osnovni sud u Nišu nepravosnažno je proglasio krivim pisca Zorana Ćirića zbog pretnji gradonačelniku Niša, Zoranu Perišiću. Ćirić je kažnjen sa 100.000 dinara, kako je tražilo tužilaštvo.

Srbija
Izvor: Beta

Ćirić je optužen da je u decembru 2013. godine slao SMS poruke u kojima je gradonačelnika nazivao "punjenom pticom" i "samozvanim gradonačelnikom" koji će biti "živ raskomadan" i da će mu "zatrti seme", objavile su Južne vesti.

Sudija Ana Vukojičić je u obrazloženju presude navela da u slanju SMS poruka postoje svi elementi krivičnog dela. "Pretnje su stigle onome kome su upućene i izazvale su uznemirenost kod oštećenog", rekla je sudija.

Zamenik osnovnog javnog tužioca Aleksandar Stevanović prethodno je, tokom izricanja završne reči, izjavio da tužilaštvo smatra da dokazi izvedeni tokom suđenja pokazuju da je okrivljeni Ćirić počinio krivično delo ugrožavanja sigurnosti. Tužilaštvo je tražilo da Ćirić bude kažnjen novčanom kaznom od 100.000 dinara.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić nije prisustvovao završnom ročištu, ali se njegov advokat izjasnio da se pridružuje zahtevu tužilaštva. Perišić je ranije rekao da nije bio zabrinut za svoju bezbednost, ali jeste za bezbednost svoje porodice.

Ćirić: Neću dozvoliti da završim kao udžerice u Savamali

Pisac Zoran Ćirić rekao je tokom završne reči da nije kriv i zatražio je oslobađajuću presudu.

"Poruke koje sam poslao predstavljaju moju privatnu prepisku i njihovo korišćenje u sudskom postupku predstavlja kršenje moje privatnosti", rekao je Ćirić i dodao da nije imao motiv da preti Perišiću, jer s njim nije imao nikakav lični niti profesionalni sukob.

Ćirić je podsetio da nijednu poruku nije poslao direktno gradonačelniku Niša.

"Poruke nisu izazvale nikakav strah kod Perišića što je on potvrdio, a i svedoci su to rekli. Ni policija ih nije uzela za ozbiljno, jer pošto se za poruke saznalo niko nije došao u moj stan da obavi pretres, niti sam salušan u policiji", rekao je Ćirić i dodao da kada je gradonačelnik njemu pretio "niko ništa nije preduzeo".

Kazao je da "smatra da sudski postupak predstavlja kampanju" protiv njega, jer svi učesnici znaju da nema "nikakva leđa", da je "slobodan strelac" i da je u tekstovima kritikovao sve vlasti u Srbiji. Kaže da je tokom čitavog suđenja trpeo pritiske sa raznih strana, ali da neće dozvoliti da završi kao "udžerica u Savamali".