Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PISAO STRAZBURU Radulović se žalio EVROPSKOM PARLAMENTU zbog otimanja TREPČE

Foto: Medija centar Beograd

PISAO STRAZBURU Radulović se žalio EVROPSKOM PARLAMENTU zbog otimanja TREPČE

​Lider DJB Saša Radulović pisao je Evopskom parlamentu povodom otimanja Trepče.

Srbija
Autor: Beta, Blic

„Blic“ prenosi njegovo pismo u kom je on naveo da se na Kosovu trenutno dešava proces negiranja neprikosnovenosti imovine, a kako je napisao, to se dešava samo zato što su osnivači Trepče pravna lica iz Srbije.

Radulović je ocenio da su se kosovske institucije tako umešale u privatnu svojinu, jer je kombinat osnovan još pre Drugog svetskog rata 1927. godine, gotovo 40 godina pre nego što je Kosovo steklo status pokrajine u SFRJ, a da je Trepča vlasništvo svojih akcionara ili poverilaca, s obzirom da su neki od njih u stečaju.

"Ovo se nije desilo sa kapitalom i imovinom pravnih i fizičkih lica bilo koje druge nacije na Kosovu osim srpske. Sam zakon, osim konstatacije da Vlada Kosova postaje vlasnikom 80 odsto kapitala, a zaposleni 20 odsto, ne sadrži bilo kakve druge relevantne odredbe. Stoga je pomenuti akt ne zakon već jednostrana odluka o otimanju imovine i negiranju prava svojine. Sličnih akata u svetu gotovo da nema, čak je i bivši predsednik Venecuele Ugo Čavez koristio institut nacionalizacije uz naknadu, a ne jednostrane konfiskacije", naveo je on.