Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PO ISTOM RECEPTU: Srpski i ruski helikopteri JURE AUTOPUTEM

Foto: vs.rs

PO ISTOM RECEPTU: Srpski i ruski helikopteri JURE AUTOPUTEM

Na društvenim mrežama se pojavio snimak ruskog helikoptera Mi-17 kojeg je slučajno tokom vožnje automobilom snimio vozač na auto putu Rostov-Baku kod mesta Gudermes u Republici Čečeniji.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

Na snimku koji je objavljen na Jutjubu, vidi se par helikoptera Mi-17, od kojih vođa para na veoma maloj visini leti između suprotnih traka auto puta.

Sličan „poduhvat“ su izveli i letači naše protivoklopne helikopterske eskadrile pre nekoliko godina na auto putu kod Niša, kada je takođe slučajno, vozač zabeležio prelet jedne Gazele Ho-45 po istoj putanji, između dve suprotne trake auto-puta,prenosi Glas Moskve.

Helikopter Mi-17 je srednji dvomotorni transportni helikopter. Služi za taktički vazdušni transport ljudstva i materijala, za prevoženje helikopterskog desanta i vatrenu podršku. Izrađuje se u fabrikama u Kazanju i Ulan-Udeu. Posadu čine tri letača – levi i desni pilot i mehaničar letač. Mi-17 je modernizovana izvozna verzija helikoptera Mi-8.

Helikopteri tipa Gazela se nalaze u naoružanju naše vojske. Danas RV i PVO Vojske Srbije ima 61 primerak lakog helikoptera Gazela na aerodromima Batajnica, Lađevci i Niš. Gazelu su projektovali francuski i britanski inžinjeri, a 1971. godine tadašnja Jugoslavija potpisala je ugovor o licencnoj proizvodnji te letelice. Prvi 21 primerak nabavljen je između 1973. i 1976. godine iz Francuske.

Od 1978. godine gazela u varijanti SA-341H proizvodila se u fabrici „Soko“ u Mostaru, a motor „Astazou IIIB“, snage 440 kW, u fabrici „21. maj“ u Rakovici. Za JRV i PVO izrađena su 94 primerka.

Uvozne i domaće gazele SA-341H nosile su vojne oznake HO-42 za primerke opšte namene, HS-42 u varijanti za spasavanje, HI-42 hera u izviđačkoj varijanti i HN-42M gama u borbenoj varijanti, naoružanoj sa četiri protivoklopne vođene rakete 9M14M maljutka i dve samonavođene rakete vazduh-vazduh 9M32M strela-2M.

Od 1986. do 1991. godine finalizovana su 63 gazele SA-342L sa jačim motorom „Astazou XIVM“, snage 631 kW. One su izrađivane u osnovnoj varijanti HO-45 i borbenoj HN-45M gama.

Kako je to izgledalo pogledajte OVDE.