Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Počela konstitutivna sednica parlamenta

Foto: en.wikipedia.org

Počela konstitutivna sednica parlamenta

U Domu Narodne skupštine danas je počela konstitutivna sednica 11. saziva republičkog parlamenta.

Srbija
Izvor: Tanjug

Na dnevnom redu prve sednice je potvrđivanje mandata novih poslanika, izbor predsednika, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara i izbor članova radnih tela parlamenta.

Kandidat za predsednika republičkog parlamenta je Maja Gojković, koja je kao predsednica prethodnog saziva zakazala prvu sednicu novog saziva.

Na početku sednice himnu "Bože pravde” izveo je Mešoviti hor Doma kulture Ruski Krstur i Katedralne crkve svetog oca Nikolaja, pod dirigentskom palicom Lidije Paše, a poslanike je na ulazu u Dom Narodne skupštine dočekao crveni tepih i garda Vojske Srbije.

Sednicu će, kako predviđa regulativa, do izbora novog rukovodstva voditi najstariji poslanik, kome će u radu pomagati po jedan najmlađi sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Narodne skupštine.

Najstariji poslanik u novom sazivu je Dragoljub Mićunović iz DS, koji je na početku sednice poželeo uspeh kolegama, a onima koji su prvi put u parlamentu da moraju da čuvaju dostojanstvo parlamenta pre svega od njih samih, a onda i od “nasrtaja” drugih delova vlasti.

“Ako želimo da sačuvamo dostojanstvo, čuvajmo ga u svim vidovima. Nikakva druga vlast ne može biti iznad ove vlasti. Poštujmo jedni druge”, rekao je Mićunović, koji je pozvao poslanike da strasti ostave za neku drugu sednicu.

Na sednici će najpre biti potvrđeni mandati 250 poslanika, nakon čega će oni položiti i potpisati zakletvu.

Parlament se smatra konstituisanim potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika, kaže Ustav Srbije.

U Skupštinu Srbije je nakon izbora održanih 24. aprila ušlo 12 lista, od kojih je lista oko SNS osvojila najviše - 131 mandat.

Slede SPS-JS sa 29 mandata, SRS 22, "Dosta je bilo" 16 mandata, koliko i DS, koalicija Dveri-DSS ima 13, kao i koalicija LDP-LSV-SDS, SVM četiri mandata, lista Muamera Zukorlića dva, SDA Sandžaka dva mandata, dok će po jedan mandat imati Zelena stranka i Partija za demokratsko delovanje.