Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
POČELE VOJNE VEŽBE "Slovensko bratstvo" u Belorusiji

Foto: mod.gov.rs

POČELE VOJNE VEŽBE "Slovensko bratstvo" u Belorusiji

Vojne vežbe "Slovensko bratstvo" održavaju se od 6. do 15. juna.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

Pripadnici Vojske Srbije i Rusije učestvovaće na trilateralnoj vojnoj vežbi "Slovensko bratstvo 2017", koja se održava od 6. do 15. juna na poligonu Oružanih snaga Belorusije u blizini grada Brest, piše Glas Moskve.

Zajedno sa pripadnicima oružanih snaga Belorusije i Ruske Federacije, pripadnici Vojske Srbije do 11. juna će uvežbavati različite segmente vežbe, radi priprema za njenu konačnu realizaciju od 12. do 14. juna.

Planom vežbovnih aktivnosti predviđeno je uvežbavanje prevoženja borbenim vozilom uz savlađivanje vodene prepreke, padobranski desant, savlađivanje vodene prepreke desantnim čamcima, spuštanje po užetu iz helikoptera, kao i dnevna i noćna gađanja iz ličnog naoružanja.

Vežba "Slovensko bratstvo 2017" predstavlja nastavak saradnje između Vazdušno-desantnih jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije i Specijalne brigade Vojske Srbije, započete izvođenjem vežbe "Srem 2014", koja je realizovana na poligonu "Nikinci".

U 2015. godini vežba je realizovana na teritoriji Ruske Federacije pod nazivom "Slovensko bratstvo 2015" i na njoj su pored oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije prvi put učestovali i pripadnici oružanih snaga Republike Belorusije.

Prošle godine, trilateralna vežba "Slovensko bratstvo 2016" je izvedena na našoj teritoriji.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da će u vežbama učestvovati više od 300 ruskih vojnika, opremljenih malokalibarskim oružjem, iz ruske gardijske udarne vazdušne divizije sa sedištem u Pskovu. Oni će tokom vežbi koristiti i 24 vojna vozila.

„Tokom vežbi, ruske trupe će biti opremljene pešadijskim borbenim sistemom ’Ratnik‘, dok će posade borbenih vozila imati zaštitna odela ’Kauboj‘“, saopštila je vojska.

Pogledajte kako su vežbe izgledale prošle godine u Srbiji OVDE.