Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
POČELI Dani Beograda u Moskvi

Foto: pixabay.com

POČELI Dani Beograda u Moskvi

Kako je najavljeno, tokom trajanje manifestacije trg oko Boljšog teatra biće oslikan i osvetljen u simbolima Beograda.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

„Dani Beograda u Moskvi“ biće održani od 25. do 27. maja u glavnom gradu Rusije, a cilj te manifestacije je da se dobri bilateralni i istorijski odnosi prodube kroz tri ključna stuba saradnje — ekonomiju, kulturu i sport.

Prvog dana manifestacije biće održan veliki biznis forum, na kojem će učestvovati privrednici dve zemlje, sa ciljem da se sklope konkretni poslovni aranžmani, ojača poslovna saradnja, prezentuju najznačajniji infrastrukturni projekti i privuku ruske investicije, piše Glas Moskve.

Takođe, biće održani okrugli stolovi o trgovinsko-ekonomskoj saradnji i saradnji između dva grada u oblasti turizma.

Biće potpisan Program saradnje između Grada Beograda i Vlade Moskve za period od 2018. do 2020. godine, kao i Sporazum o saradnji između Centralnog administrativnog okruga grada Moskve i Gradske opštine Savski venac.

Na svečanom prijemu, koji će prvog dana manifestacije u Moskvi prirediti gradonačelnik Beograda, nastupiće kvartet „Rošer“, a biće održana i modna revija.

Drugi dan je posvećen kulturi. Promo-lice biće Miloš Biković, srpski glumac koji trenutno živi i radi u Rusiji, gde uživa ogromnu popularnost.

„S obzirom da snimam u Petrogradu, doći ću u Moskvu na samo nekoliko sati da uzmem učešće u ’Danima Beograda‘. Mislim da je održavanje te manifestacije veoma važno, jer je Rusija supersila, a mi kao tradicionalno prijateljska nacija treba da zauzmemo jedno svoje mesto, jer ovde zaista ima mesta za sve. Moskva ima kapacitet da kao jedna od najvećih evropskih prestonica u sebe integriše sve druge kulture. Mislim da bi srpska kultura trebalo da zauzima jedno od prvih mesta“, rekao je Biković.

Pored Bikovića, u kulturnom delu programa učestvovaće i proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, koji će predstaviti svoj poslednji film „Na mlečnom putu“, a takođe i Ivana Žigon i „Kosovski božuri“.

U pešačkoj zoni u centru Moskve biće otvoren i „Beogradski kutak“, gde će se smenjivati kulturno-umetnički program i gde će biti predstavljen turistički potencijali Beograda sa akcentom na duh Skadarlije, a Moskovljani će moći da degustiraju autentične srpske proizvode, najavila je Skupština grada Beograda.

Osim toga, žitelji i gosti ruske prestonice imaće priliku da vide izložbu muzeja „Nikole Tesle“ iz Beograda — „Nikola Tesla, život, delo i doktrina“, kao i izložbu fotografija „Beograd — grad od davnina“.

Treći dan manifestacije biće posvećen sportu. Planirano je da se odigra košarkaška utakmica i egzibicioni teniski meč između gradonačelnika Beograda Siniše Malog i ministra u Vladi Moskve Sergeja Čerjomina.

Promo-lice dana sporta biće srpski košarkaš Miloš Teodosić, koji već godinama igra u moskovskom CSKA.

Poslednjeg dana manifestacije u Parku Gorki, jednom od najlepših i najvećih moskovskih parkova, biće održan i spektakularan koncert Gorana Bregovića, za koji već sada vlada ogromno interesovanje.

U Skupštini grada Beograda su ranije rekli da će „Dani Beograda u Moskvi“ biti jedan od najznačajnijih međunarodnih događaja koje će Grad Beograd organizovati tokom ove godine. Suština je da se u Moskvi za ta tri dana dočara duh Beograda.