Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Počeo Sabor na Kritu, četiri crkve nisu došle

Patrijarh Irinej/ Foto: youtube printscreen

Počeo Sabor na Kritu, četiri crkve nisu došle

Delegacija Ruske pravoslavne crkve nije došla na Sabor na Kritu, delegacija SPC, sa druge strane, je prisutna

Srbija
Izvor: Sputnjik

Na Kritu je danas počeo pravoslavni sabor crkava na kome će se održati radno savetovanje. Saboru prisustvuje i delegacija Srpske pravoslavne crkve, dok predstavnici četiri crkve nisu došli, uključujući i Rusku pravoslavnu crkvu.

Delegacija SPC je već stigla na Krit, a u njoj se, kako je saopšteno, nalaze patrijarh srpski Irinej, arhiepiskop ohridski Jovan, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop bački Irinej, episkop braničevski Ignatije, episkop budimski Lukijan i episkop jegarski Jeronim.

Prema programu Sabora, posle današnjeg radnog savetovanja, sinaksisa, sutra će biti održano jutarnje i večernje bogosluženje, a po podne je planiran svečani prijem za arhijereje kod Vasilisa Lambrinosa, gradonačelnika Irakliona, administrativnog centra Krita. U nedelju će posle liturgije biti održan zvanični ručak u ime predsednika Grčke Prokopisa Pavlopulosa. Zvanično otvaranje Sabora biće 20. juna, a trajaće do 26. juna.

Prema pravilima, Sabor bi mogao da se smatra svepravoslavnim samo kad bi na njemu učestvovalo svih 14 pravoslavnih crkava, te ga odsustvo delegacije makar jedne crkve automatski lišava tog statusa. U RPC predstojeći događaj već su okarakterisali kao Opštepravoslavno savetovanje. Za crkve čiji predstavnici ne učestvuju u glasanju za usvajanje dokumenata, oni neće imati pravnu snagu.