Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
POČINJE DRUGI KRUG završnog ispita za osmake

Foto: srednjeskole.edukacija.rs

POČINJE DRUGI KRUG završnog ispita za osmake

Mali maturanti koji u junu nisu mogli da polažu završni ispit, novu šansu imaju od danas do 23. avgusta. Ispit polaže više od 600 učenika u 52 škole u Srbiji.

Srbija
Izvor: RTS

Đaci danas polažu test iz srpskog (maternjeg) jezika, test iz matematike zakazan je za sutra, dok će kombinovani test (istorija, geografija, fizika, hemija, biologija) biti održan 23. avgusta.

Na test izlaze oni koji su pali na popravni ispit, koji iz zdravstvenih ili nekih drugih razloga nisu polagali završni ispit u junskom, prvom krugu.

Aleksandar Pajić iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja rekao je za RTS da su škole spremne za završne ispite.

Naveo je da više od 600 učenika polaže ispit u avgustu u 52 škole u Srbiji.

U svim školskim upravama savetnici će pratiti regularnost ispita, naveo je Pajić.

Dodao je da slobodnih mesta ima u svim područjima rada, najmanje u zdravstvu i socijalnoj zaštiti a najviše u oblasti mašinstva i u gimnazijama.

Svi učenici moraju da polažu malu maturu koja predstavlja zvaničan završetak osnovne škole, a broj osvojenih poena važan je za rangiranje i upis u srednju školu.

Na svakom od tri testa učenici maksimalno mogu osvojiti po 10 poena, dok uspeh iz škole nosi 70 bodova.

Preliminarni rezultati testa biće objavljeni 24. avgusta, a konačni 26. avgusta, nakon čega će uslediti treći upisni krug u srednje škole.