Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
POČINJE LI ŠPIJUNSKI RAT na Balkanu?

Ilustracija: Nova borba

POČINJE LI ŠPIJUNSKI RAT na Balkanu?

Spasić je rekao da sada treba očekivati još hapšenja, naročito onih osoba koje su sarađivale sa danas uhapšenim

Srbija
Izvor: Indeks.hr

Danas uhapšeni hrvatski špijun u Beogradu tereti se da je radio za obaveštajnu službu te zemlje i da je proteklih godina u Srbiji prikupljao podatke koji bi Hrvatskoj mogli biti od posebnog interesa.

Kako javlja hrvatski portal "Indeks.hr" taj se "špijun" u poslednje vreme bavio bivšim oficirima JNA protiv kojih je Hrvatska pokrenula, ili je planirala da pokrene krivični postupak zbog (ne)dela počinjenih početkom '90-ih godina.

Ranije su beogradski mediji objavili da je uhvaćeni špijun bio praćen i posmatran mesecima unazad.

"Srpske službe već neko vreme prate dotičnog i prikupljaju informacije o njemu. Poznato je gde se točno nalazio, u kojim mestima uz granicu, sa svojim kolegama s hrvatske strane i sa kime je sve bio u kontaktu", prenosi "Indeks" reči svog izvora.

Takvim informacijama raspolaže i Božo Spasić, koji je i sam bio radnik obaveštajnih službi Jugoslavije i koji je od 1993. do 2007. godine vodio detektivsku agenciju. Spasić ističe da srpska služba već neko vreme 'odrađuje' hrvatskog kolegu, ali da u svetu agenata, to nije nikakav spektakl.

"Uobičajena praksa je da su službe upoznate s agenturom stranih zemalja na svojoj teritoriji, u smislu da znaju ko su i šta tačno rade. Na taj način mogu im 'dodavati' informacije za koje procenjuju da bi njihove zemlje moglo zanimati i to su igre bez granica. Međutim, ovakva javna hapšenja mogu samo značiti da je taj agent jednostavno, u našem žargonu, potrošen, da je odradio svoje, i više nema nikakvog smisla 'čuvati ga'", rekao je Spasić za Indeks, i tom prilikom objašnjava kako je prema njegovim informacijama hrvatskog agenta 'odradila' srpska Kontraobaveštajna služba te kako su upoznati i sa svim njegovim saradnicima.

Spasić je rekao da sada treba očekivati još hapšenja, naročito onih osoba koje su sarađivale sa danas uhapšenim. Ističe da je današnjim hapšenjem započeo špijunski rat na Balkanu, te da sada očekuje hapšenje srpskih agenta u Hrvatskoj.

Više javno Tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da se radi o osobi koja ima državljanstvo Republike Srbije i Hrvatske, a koji je do 1990. godine živeo i radio u Hrvatskoj, posle čega mu je mesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.