Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Počuča dobija uslovnu za rat u Ukrajini

YT Printscreen

Počuča dobija uslovnu za rat u Ukrajini

Bivši voditelj TV Pink tako je osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu i po dana s rokom provere od četiri godine

Srbija
Izvor: Tanjug

U Višem sudu se nastavlja suđenje bivšem televizijskom voditelju Radomiru Počuči povodom optužbi da je pretnjama na Fejsbuku ugrozio sigurnost "Žena u crnom".

Taj sud mu je nedavno potvrdio uslovnu osudu iz sporazuma sa tužilaštvom o priznanju krivice za ratovanje u Ukrajini.

Naime, Počuča je prema toj nagodbi za uslovnu kaznu od godinu i po dana zatvora priznao da se borio na ukrajinskom ratištu iako to zakoni Srbije ne dozvoljavaju.

Presudom Višeg suda od 24. maja je prihvaćen sporazum o priznanju krivičnog dela učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi koji je zaključen između Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Radomira Počuče, rekla je Tanjugu portparol suda Tanja Koljenšić.

Bivši voditelj TV Pink tako je osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu i po dana s rokom provere od četiri godine. To znači da ukoliko ne izvrši novo krivično delo u roku od četiri godine neće ići u zatvor.

Dopune Krivičnog zakonika koje su usvojene 2014. godine, predviđaju kaznu od šest meseci do 10 godina za one koji učestvuju u ratu ili oružanom sukobu u drugim zemljama i organizuju i vrbuju građane Srbije da to čine.

Počuči se pred Višim sudom u Beogradu sutra nastavlja suđenje zbog optužbi da je preko svog Fejsbuk profila 25. marta 2013. pozvao navijače Crvene zvezde, Partizana, Rada i Vojvodine da "ne troše pesnice između sebe", već da se udruže i da pretuku "Žene u crnom" koje su na Trgu republike u Beogradu obeležile 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu.

Na sutrašnjem suđenju očekuje se svedočenje pripadnica te nevladine organizacije.

Počuča je krajem marta uhapšen u Srbiji po poternici koja je za njim bila raspisana zbog izbegavanja suđenja, ali je ubrzo odlukom suda pušten da se brani sa slobode i oduzet mu je pasoš.

Počuči, koji je ranije radio i kao novinar i voditelj TV Pink, sudi se za krivično delo ugrožavanje sigurnosti, a postupak protiv njega vodi Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal, jer je izvršeno preko Interneta putem društvene mreže.