Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Pokajanje posle 17 godina: DANAS SE NATO IZVINJAVA SRBIJI ZA NEVINE ŽRTVE IZ 1999!

Jens Stoltenberg i Aleksandar Vučić/ Foto: kurir.rs

Pokajanje posle 17 godina: DANAS SE NATO IZVINJAVA SRBIJI ZA NEVINE ŽRTVE IZ 1999!

Generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg rekao je srpskom premijeru da žali zbog nevinih žrtava u bombardovanju Srbije 1999. godine!

Srbija
Izvor: Tanjug, Nova borba

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se generalnim sekretarom NATO pakta Jensom Stoltenbergom, koji je po završetku razgovora sa predsednikom srpske Vlade istakao da žali za nevinim žrtvama tokom bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine.

Ipak, gospodin Stoltenberg nije iskoristio tu priliku da se izvini za agresiju NATO-a nad Srbijom, pošto je brže bolje nakon "izraženog žaljenja" kazao da je cilj čitave "NATO kampanje", u kojoj je ubijeno preko 2.000 ljudi, bačeno na tone osiromašenog uranijuma koji i danas uzrukuje najteža zdravstvena oboljenja, a srpskoj infrastukturi naneta šteta od više milijardi dolara, zapravo bio "da se zaštite civili, u čemu se uspelo".

Stoltenberg je propustio da napomene da je bombardovanje SR Jugoslavije izvšreno mimo odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali, eto, sada žali za nevinim ljudskim životima.

Vučić je zahvalio Stoltenbergu na izjavi da žali zbog nevinih žrtava, "jer je to velika stvar za "Srbe, narod i zemlju" da čuju.

Prvi čovek NATO je takođe poručio da ta alijanska poštuje vojnu neutralnost Srbije, kao i da je naša zemlja izvoznik stabilnosti u regionu.

Sada Stoltenberg Srbiju, a danas je kazao da je Srbija u srcu Balkana, što je u srcu Evrope, te da značajno doprinosi na različite načine regionalnoj stabilnosti.

"Imali smo odličan sastanak sa Savetom, i to pokazuje da radimo na jačanju saradnje između NATO i Srbije. Ponosan sam sam na prijateljstvio sa vama, zahavalan što ste ovde. Razgovarali smo različitim pitanjima ukljucujući i naše zajedničke bezbendosne izazove" rekao je Stoltenberg uz opasku da pozdravlja angažovanje Srbije u situaciji sa izbeglicama, kao i doprinos naše zemlje mirovnim misijama na Kipru, u Libanu i Africi.

"Jako verujem u potencijal saradnje NATO i Srbije, ne možemo da zaboravimo prošlost, ali gledajmo u budućnost", poručio je Stoltenberg.

Sastanak Vučića i Stoltenberga održan je u sedištu Alijanse, a Stoltenberg je konferenciju za novinare otvorio pozdravom dobar dan, na srpskom jeziku - po svemu sudeći, ostao mu je dobro upamćen pozdrav u Srbiji, još iz perioda kada je našom zemljom sejao strah i smrt.