Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Pokret "Podrži RTV": Počela je velika čistka na RTV-u

Logo pokreta "Podrži RTV"

Pokret "Podrži RTV": Počela je velika čistka na RTV-u

"Podrži RTV" premeštanje kolega koje su učestvovale na protestima njihovog pokreta sa televizije na Radio Novi Sad vide kao kažnjavanje i otvoreni revanšizam od stane novog rukovodstva.

Srbija
Autor: NB

Pokret "Podrži RTV" saopštio je danas da je na Televiziji Vojvodine počela "velika čistka", tj. sklanjanje novinara koji učestvuju na protestima koje organizuje taj pokret iz redakcije RTV-a, a kao dokaz tome "Podrži RTV" navodi informaciju da je upitan opstanak emisije "Prostor&ja" čiji je autor Mako Jakovljev.

Redakcija našeg portala prenosi u celosti saopštenje tog pokreta.

Četiri novinarke informativne redakcije Radio-televizije Vojvodine, koje su učestvovale u protestima Pokreta „Podrži RTV“ aneksima ugovora prebačene su na Radio Novi Sad uz objašnjenje da su tamo potrebne kao ispomoć, dok je koleginica Jovana Zdjelarević, novinarka i voditeljka emisije „Gruvanje“ ostala bez ugovora.

Ukoliko se u obzir uzmu okolnosti pod kojima se ovaj premeštaj dešava, sumnjamo da se radi o otvorenom revanšizmu, kažnjavanju i sklanjanju. Naime, među tim novinarkama je i bivša urednica jutarnjeg programa „Dobro jutro Vojvodino“ Tamara Srijemac, kao i voditeljka te emisije Milica Kravić, koje su učestvovale u našim protestima i otvoreno pokazale neslaganje sa potezim novog rukovodstva RTV-a.

Smatramo apsurdnim i osvetničkim potezom to što se jedno od zaštitnih lica televizijskog jutarnjeg programa, Milica Kravić, šalje na radio, kao i koleginica Srijemac, koja je kao urednica tog programa doprinela podizanju njegovog kvaliteta o čemu svedoče i nagrade koje je dobijala.

Sklanjanje novinara iz redakcije informativnog programa televizije vidimo i kao nastavak politike slabljenja i urušavanja javnog servisa koji se neprodužavanjem ugovora honorarnim saradnicima sprovodi i u zabavnoj redakciji.

Koleginici Jovani Zdjelarević, koja je bila angažovana kao voditeljka emisije „Gruvanje“ i urednica i voditeljka serijala emisija „Ritam Exita“, rečeno je da je u skladu sa situacijom u državi, kao i zbog letnje programske sheme neophodna racionalizacija, i da tokom leta ostaje bez ugovora, a obećano joj je da će na jesen biti razmotren njen povratak na RTV.

Podsećamo da još početkom meseca 22 naših kolega, novinara, montažera, producenata, honorarnih saradnika nisu dobili produženje autorskih ugovora.

Njima je takođe najavljena mogućnost ponovnog angažovanja od jeseni, što je kontradiktorno najavama novog rukovodstva RTV-a da je zapravo neophodna racionalizacija.

Zanimljivo je da se ugovori ne produžuju ljudima sa najmanjim primanjima i onima koji su svakodnevno proizvodili program. Zbog toga se nameće pitanje da li će racionalizacija značiti i smanjenje broja ljudi na savetničkim funkcijama i drugim birokratskim pozicijama?

Podsećamo i na to da je jedan od naših zahteva predatih Upravnom odboru Javne medijske ustanove Radio-televizije Vojvodine i transparentnost u izboru novog rukovodstva što je neophodno i u pogledu finansijske situacije RTV-a i racionalizacije broja saradnika.

Međutim, plašimo se da će se i ovo do kraja sprovesti skriveno od javnosti, kao i njihovi dosadašnji potezi koji nas navode na to da sumnjamo da rade u službi određenih centara moći i političara, a ne građana koji ih finansiraju.