Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
POKUŠAJ OBARANJA SPECIJALNOG SUDA ponovo nije uspeo

Foto: Tanjug

POKUŠAJ OBARANJA SPECIJALNOG SUDA ponovo nije uspeo

Predsedništvo kosovskog parlamenta, po treći put, nije uspelo da obezbedi kvorum neophodan za zakazivanje sednice o Specijalnom sudu, javljaju mediji u Prištini.

Srbija
Izvor: RTS

Novi neuspeh usledio posle sastanka ambasadora SAD i nekoliko zapadnih država sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i prvim čovekom parlamenta Kadrijem Veseljijem.

Na taj način, na neodređeno vreme odložena je rasprava o ukidanju Specijalnog suda za zločine OVK, odnosno inicijativi koju su, u početnoj fazi, podržala 43 poslanika u kosovskom parlamentu.

Novo odlaganje usledilo je nakon serije oštrih upozorenja SAD i EU, koji su Prištini zapretili zahlađivanjem odnosa i izolacijom ukoliko parlament bude anulirao zakom o formiranju Specijalnog suda.

Uoči sastanka sa Veseljijem i Tačijem, američki ambasador u Prištini Greg Delavi izjavio je da će se poslanici, koji su podržali inicijativu o ukidanju Specijalnog suda za ratne zločine i političari koji su je predvodili, suočiti sa posledicama ukoliko takva inicijativa uspe.

Prve optužnice ovog suda očekuju se sredinom februara, zbog čega su se podigle tenzije među bivšim komandantima OVK, koji su mobilisali poslanike kako bi u parlamentu ukinuli ovaj zakon, ali je, bar za sada, propalo nekoliko pokušaja da ova inicijativa dospe do skupštinske rasprave.