Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Polaganje vozačkog bi moglo biti JEFTINIJE ZA 20.000 dinara?

Foto: Goran >Srdanov

Polaganje vozačkog bi moglo biti JEFTINIJE ZA 20.000 dinara?

Kome se to i koliko isplati?

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Umesto dosadašnjih 65.000 dinara, koliko je koštala obuka za vozačku dozvolu B kategorije, budući vozači bi mogli da plaćaju znatno manje, a da dobiju kvalitetnije obrazovanje.

Prve računice pokazuju da bi cena obuke bila niža za 15.000 do 20.000.

Kako za "Novosti" kaže instruktor vožnje Ostoja Aleksić, predlog auto-škola je da se ukine teorijska nastava i polaganje u auto-školama, te da se to preusmeri u redovno školstvo.

"U srednjim školama, u drugom razredu, trebalo bi uvesti obavezni predmet o saobraćaju, gde bi deca učila mnogo više i mnogo bolje o svemu u vezi sa učešćem u saobraćaju. Kad završe razred, s navršenih 16 godina, mogli bi da upišu obuku za vozača i tako steknu praktična znanja. Polagali bi samo vožnju", objašnjava Aleksić.

Ovaj predlog je podržao i generalni sekretar Zajednice auto-škola Srbije Petar Rašeta. On smatra da je obuka kakva trenutno postoji preskupa i nekvalitetna, te da se tokom 40 časova na jednom kursu ne mogu obučiti mladi ljudi.

"Gube se silno vreme i novac. Auto-škole sada moraju da opremaju učionice, uvode sistem kamera za nadzor, što je i zakonski sporno, a očekuje se da složen sistem saobraćaja kandidati savladaju na jednom običnom kursu. Kod nas se pri tom kupuju i doktorske diplome", kaže Rašeta.