Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
POLITIČKO JEDINSTVO SRBA: Srpska lista projekat od nacionalnog značaja

Marko Đurić/ Foto: kim.gov.rs

POLITIČKO JEDINSTVO SRBA: Srpska lista projekat od nacionalnog značaja

Srpska lista politički projekat od nacionalnog značaja, a njena suština je političko jedinstvo Srba, i da se u svakoj od deset opština sa srpskom većinom na lokalnim izborima u oktobru okupi narod, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohij

Srbija
Izvor: RTS

Srpska lista je politički projekat od nacionalnog značaja za Srbiju i srpski narod na Kosovu i Metohiji i zbog toga će na lokalnim izborima, 22. oktobra, ključno biti da ona, uz podršku institucija države Srbije, izađe sa kandidatima koji će u svakoj od deset opština sa srpskom većinom moći da okupe narod, rekao je Marko Đurić, posle razgovora sa predstavnicima opština sa srpskom većinom na KiM.

Đurić je dodao da suština Srpske liste i njenog delovanja treba da bude oko okupljanja, a ne oko podela.

Prema njegovim rečima, suština delovanja liste je suprotstavljanje podelama i da na čitavoj teritoriji KiM, u svim opštinama sa srpskom većinom, imamo preko potrebno političko jedinstvo.

"Zato je neophodno, i na današnjem sastanku smo razgovarali o tome, kako da na predstojećim izborima okupimo što je moguće više političkih činilaca srpskog naroda kako bi Srpska lista predstavljala, kao što je to bio slučaj i na parlamentarnim izborima, praktično sve ili gotovo sve srpske političke činioce na KiM'', rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, razgovarano je i o tome kako da na lokalne izbore Srpska lista izađe sa najboljim kandidatima koji će ponuditi građanima konkretan i opipljiv program šta će u naredne četiri godine uraditi u opštinama sa srpskom većinom.

On je rekao da su razgovarali o tome kako da se otklone različiti nedostaci i problemi koji postoje, dodajući da je cilj da Srpska lista na lokalnim izborima bude u stanju da na najbolji mogući način artikuliše volju srpskog naroda na KiM i zaštiti njihove interese.

"Država Srbija će nastaviti da podržava političko organizovanje Srba na KiM, da održava nastojanje srpskih predstavnika da uzmu što je moguće više udela u institucijama, u svim oblicima društvenog života jer to je nešto što nama pripada i od čega zavisi naše opstajanje na KiM", rekao je Đurić.

Kako je naveo, zato je važno boriti se za ono što je naše jer smo svoj na svome, a Srpska lista je naš instrument da ostvarimo uticaj u tim institucijama i da sačuvamo institucionalnu vezu sa Beogradom.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je sve građane sa prostora KiM na jedinstvo i zajedničku borbu, ocenjujući da je Srpska lista jedina partija koja okuplja sve Srbe pod jedan barjak, kojima je Srbija u srcu i kojima je interes i bolji život Srba na KiM na prvom mestu.

"Srbi nemaju taj luksuz da se dele i razjedinjuju. To bi samo oslabilo našu snagu", zaključio je Rakić.

Rakić je istakao da može da obeća da će srpska lista imati najbolje kandidate za gradonačelnike i odbornike u svih dest opština sa većinskim srpskim stanovništvom.

"Bitno je da ćemo imati kandidate za odbornike i u opštinama gde Srbi nisu većina. Ti Srbi će biti kredibilni, kvalitetni i hrabri, spremni da se uhvate ukoštac sa svim problemima i kojima će nacionalni interes biti imperativ", rekao je Rakić.

Predsednik Srpske liste je dodao da nikada neće sarađivati sa onima kojima je lični interes ispred nacionalnog, jer su ti ljudi deo političke istorije i tamo treba da ostanu.