Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PONOS RUSIJE USKORO U SRBIJI: Hor Aleksandrov zakazao koncert u Beogradu

Foto: Printskin

PONOS RUSIJE USKORO U SRBIJI: Hor Aleksandrov zakazao koncert u Beogradu

Akademski ansambl pesama i igara ruske armije „Aleksandrov“, smatra se simbolom i ponosom ruske kulture. Ima tradiciju dugu čak 87 godina.

Srbija
Izvor: Glas Moskve

Bogata istorija ovog ansambla tesno je isprepletena sa istorijom Sovjetskog Saveza i savremene Rusije. Ansambl broji više od 200 ljudi, uključujući 150 profesionalnih umetnika: soliste, muški hor, orkestar, plesačke grupe… Njihov repertoar obuhvata više od 2.000 pesama. To su narodne, rodoljubive i vojničke pesme i igre, a izvode i duhovnu muziku i klasike ruskih i svetskih kompozitora.

U celom svetu ovaj ansambl stavljaju u rang sa ruskim brendovima kao što su Boljšoj teatar, Ermitaž, Tretjakovska galerija i Muzej dijamanata moskovskog Kremlja, piše portal Glas Moskve.

Oni pevaju na gotovo svim jezicima sveta, uključujući kineski, indijski, turski… Tokom svog dugogodišnjeg rada, ansambl „Aleksandrov“ je dobio najviša domaća i međunarodna priznanja, a mnogobrojna diskografska izdanja zabeležila su milionske tiraže.

Ansambl je osnovao profesor moskovskog konzervatorija „P. I. Čajkovski“, narodni umetnik SSSR-a, kompozitor general-major Aleksandar Vasiljevič Aleksandrov, koji je predvodio ansambl punih 18 godina.

Nakon strašne tragedije kada je veći deo hora izgubio živote oni su ansambl ponovo vratili na scenu sa novim članovima u čast preminulim prijateljima i kolegama.

Hor Aleksandrov će posetiti Srbiju gde će 10. novembra održati veliki koncert u Sava Centru.