Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PORESKA UPRAVA: Veliki broj krivičnih prijava zbog utaje poreza

Foto: eastside.rs

PORESKA UPRAVA: Veliki broj krivičnih prijava zbog utaje poreza

Direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković rekla je da je u 2016. godini podneto oko 1.820 krivičnih prijava protiv 2.350 lica zbog sumnje za utaju poreza u ukupnom iznosu od oko 10,7 milijardi dinara.

Srbija
Izvor: Tanjug

Napominje se da je od tog broja, zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, u 2016. godini podneto 608 krivičnih prijava.

"Vrednost akcizne robe oduzete u akcijama suzbijanja nelegalnog prometa akciznih proizvoda u 2016, obračunata po najnižim cenama na sivom tržištu, iznosi 583 milijarde dinara, što je za oko pet puta više u odnosu na isti period 2015", rekla je Markovićeva.

Poreska uprava u koordinaciji sa drugim državnim organima intenzivno radi, ističe direktorka Uprave, na suzbijanju sive ekonomije.

Među glavnim generatorima sive ekonomije su, kako predočava, tzv. "peračka" i "fantom" preduzeća, kojih je prošle godine identifikvano 151, a u prva četiri meseca ove godine 43.

"Nastojimo da rano otkrijemo ova preduzeća jer, zapravo, ona regularnim privrednim subjektima pomažu u izbegavanju plaćanja poreza. Osim vođenja krivičnih postupaka protiv onih koji izbegavaju poreske obaveze, ranim otkrivanjem 'fantom' i 'peračkih' preduzeća, postižemo i bolju naplatu poreza, jer ta preduzeća poseduju imovinu, za razliku od 'fantoma'", objašnjava Markovićeva