Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Porodica braće Bitići: Srbija nije ispunila obećanja

freeimages.com

Porodica braće Bitići: Srbija nije ispunila obećanja

Srpski predsednik i dva poslednja premijera više puta obećali rešenje slučaja od 2006, ali nisu preduzeli adekvatne korake kako bi obezbedili takav rezultat, navodi agencija AP

Srbija
Izvor: Tanjug

Porodica braće Iljija, Mehmeta i Agrona Bitićija, američkih državljana koji su ubijeni 1999. tokom sukoba na Kosovu, optužila je vlasti Srbije da nisu okrivljene privele pravdi uprkos ponovljenim obećanjima da će to učiniti.

AP prenosi da je "u otvorenom pismu zvaničnicima SAD i EU, koje su potpisali američki i balkanski intelektualci i aktivisti za ljudska prava, izraženo žaljenje što suđenja za ratne zločine u Srbiji nisu uspela da razreše ovaj slučaj", a njihov učinak nazvan "sumornim" i "neprihvatljivim".

Neimenovani zvaničnik srpske vlade koji je upoznat sa slučajem Bitići, upitan za komentar na ovo, kazao je za AP da su vlasti Srbije "intenzivno radile na ovom slučaju".

Agencija prenosi da je u otvorenom pismu navedeno da su povodom slučaja Bitići "srpski predsednik i dva poslednja premijera više puta obećali rešenje slučaja od 2006, ali nisu preduzeli adekvatne korake kako bi obezbedili takav rezultat" i da umesto toga "izveštaji ukazuju da je glavni osumnjičeni zastrašivao svedoke i da je i dalje blizak visokim članovima sadašnje vlade".

AP podseća da su se "braća Bitići pridružila albanskim pobunjenicima koji su se borili protiv srpske vlasti na Kosovu".

- Oni su uhapšeni pri kraju sukoba, kada su zalutali u centralni deo Srbije. Njihova tela su pronađena u masovnoj grobnici 2001 - navodi agencija.

Dodaje se da se "veruje da su ovu trojica ubile srpske trupe 8. jula 1999."