Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Porodice osuđenih Srba traže ZAUSTAVLJANJE PRAVNOG NASILJA

Foto: Printscreen

Porodice osuđenih Srba traže ZAUSTAVLJANJE PRAVNOG NASILJA

Porodice Srba osuđenih pred Sudom BiH za ratne zločine uputile su otvoreno pismo klubovima poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Srbija
Izvor: RTS

U pismu dostavljenom medijima, ističe se da je neophodno formirati pravni tim koji bi omogućio da se u predmetima ratnih zločina pruži stručna pomoć i koji bi ujedno izvršio reviziju presuda Suda BiH jer postoje brojni propusti bez kojih bi odluke sigurno bile drugačije, prenosi RTRS.

Porodice osuđenih Srba smatraju da je potrebno omogućiti entitetskim sudovima da preuzmu sve predmete ratnih zločina koji se nalaze pred Sudom BiH čime bi se postigla mnogo veća objektivnost i zaštita osnovnih prava.

"U svetlu sramne presude Suda BiH (ratnom komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici) Naseru Oriću, tražimo od vas, predstavnika naroda Republike Srpske, oštro reagovanje da se stane na put stigmatizaciji i progonu srpskog stanovništva, te da se zauzmete za poštivanje slova zakona", ističu u pismu porodice osuđenih Srba.

U pismu se podseća da, od momenta osnivanja Suda BiH, u predmetima ratnih zločina postoji jasna selektivnost koja ima za cilj da se srpski narod prikaže monstruoznim, zločinačkim, pa čak i genocidnim, kao i da kao takav snosi teret proteklog rata, što bi na kraju dovelo u pitanje i samo postojanje Republike Srpske.

"Uprkos našim ukazivanjima na ovo pravno nasilje, zaštitu nismo pronašli u domaćim sudovima, zakonodavstvu i institucijama, već je oštar šamar morao da uputi Sud za ljudska prava u Strazburu. Za takvo kršenje zakona iz Suda BiH niko nije odgovarao, niti snosio bilo kakve konsekvence", navodi se u pismu.

Porodice osuđenih Srba kažu da od srpskih sudija u Sudu BiH nisu očekivali da budu na strani optuženih Srba, ali jesu pravdu i pravičnost, koje su izostale.

"Na sva ova nakaradna postupanja i brojne propuste u radu Suda i Tužilaštva BiH ukazivali smo i ranije u više navrata, ali, nažalost, i dalje ne postoje pozitivni pomaci", navodi se u pismu.