Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PORUKA MAKEDONIJI: Mi sve znamo - to se ne radi prijateljima

Foto: sputnjiknews.com

PORUKA MAKEDONIJI: Mi sve znamo - to se ne radi prijateljima

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je odluka Srbije da povuče osoblje Ambasade u Makedoniji zapravo poruka Skoplju da sve znamo, i šta su se dogovarali i šta su dogovorili, a to je, istakao je, nešto što se ne radi prijatelj

Srbija
Izvor: sputniknews.com

Uprkos tome, rekao je, Srbija želi dobre odnose sa svim državama u regionu radi mira i stabilnosti.

Time, kaže, Srbija želi da smiri novonastalu situaciju sa Makedonijom koja se ne zasniva na pretpostavkama, već na nedvosmisleno utvrđenim radnjama koje govore o pojačanom ofanzivnom delovanju prema Srbiji.

Dačić je rekao da će sve što se dogodilo poslednjih dana biti predmet razgovora sa našim diplomatama, ali i sa kolegama u Makedoniji. Najavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra razgovarati telefonom sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom i da će se on čuti sa svojim kolegom Nikolom Dimitrovom. I premijerka Srbije Ana Brnabić će, kaže, imati priliku da se sretne sa Zaevom na jednom međunarodnom skupu ovih dana.

„Mi se trudimo ra razgovaramo, ali da zaštitimo interese svoje zemlje i ne ugrozimo mir i stabilnost u regionu. To o čemu govorimo, svima da bude jasno, nije ništa što bi spadalo u domen nekih pretpostavki već postoje nedvosmisleno utvrđene radnje koje govore o veoma pojačanom i izuzetno ofanzivnom delovanju prema institucijama i Republici Srbiji i osoblju Ambasade u celini u Skoplju“, rekao je.

Veoma je važno, kaže, da znamo u kakvom će okruženju naše osoblje raditi u Ambasadi u Skoplju.

„Mi iz svega ovoga moramo da izvučeno neke pouke o načinu našeg organizovana“, rekao je Dačić istakavši da Srbija nije preduzimala i ne preduzima ništa protiv Makedonije svih ovih godina.

Srbija je, ukazao je, bila veoma korektna i konstruktivna i nije se mešala u unutrašnje stvari Makedonije, pa čak ni i u oni turbulentnim vremenima kada su imali svakodnevne proteste.

Čak naprotiv, kaže, imali smo u vidu da je to republika bivše Jugoslavije, čiji kontinuitet je Srbija nastavila sa Makedonijom i drugim državama.

Podsetio je da Makedonija ima problem i da definitivno nije razrešila pitanje imena države.

Na poruku makedonske vlade da će se oni po pitanju kandidature Kosova za članstvo u Unesku voditi stavovima većine država-članica EU, Dačić je napomenuo da, ako bi Srbija imala stav Evropske unije, onda bi svakako mogla da poništi raniju odluku i prizna Makedoniju pod imenom pod kojim ona sedi u Briselu — a to je BJRM.

„Veoma smo jasni kada kažemo da želimo dobre dobrosusedske odnose sa Makedonijom, ali ti odnosi moraju da se baziraju na principima reciprociteta. A to je kako: vi prema nama, tako mi prema vama“, naveo je Dačić.

Ministar je kazao i da ničeg čudnog nema u tome što će Makedonija podržati članstvo Kosova u Unesku, ali je, citirajući nemačku kancelarku Angelu Merkel, ukazao „da se to ne radi prijateljima“.

Ne želeći da iznosi detalje, Dačić je istakao da Srbija nikada ne bi postupila na način na koji jeste da ne postoje nedvosmisleno utvrđene činjenice.

Iako su, kaže, i ranije postojala obaveštajna delovanja, u poslednjem periodu došlo do naredbe da se ta delovanja pojačaju.

Ne brine ga to što će prisluškivati njegov telefon jer, napominje, on to što priča telefonom govori i javno.

„Ali to može imati teške posledice po naše državne interese, jer cilj takvog delovanja je da dođe do svakakvih lažnih optužbi da od Srbije preti opasnost i da Srbija želi da inscenira neke sukobe u Makedoniji“, naveo je Dačić i istakao da je situacija zapravo „sasvim obrnuta“.

Srbija je, ističe, izražavala prijateljske odnose, čak i na svoju štetu, i mi nismo ničim uticali na promenu tih odnosa.

Ponovio je da je Srbija Makedoniju priznala pod imenom „Republika Makedonija“ jer je, kako je rekao, to važno za njih i za njihove interese. Ali, dodao je, za Srbiju je važno pitanje teritorijalno integriteta, a to je pitanje Kosova.

„Cela Evropa ih zvanično vodi kao BJRM. Priznavajući ih pod drugim imenom, mi smo praktično našim prijateljima Grcima stavili prst u oko i to je ono što je štetno po naše državne i nacionalne interese“, objasnio je Dačić.