Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Poslanici dobijaju platu i nakon isteka mandata

Foto: en.wikipedia.org

Poslanici dobijaju platu i nakon isteka mandata

Na platnom spisku Skupštine Srbije trenutno se nalaze i 44 bivša poslanika i za njihova primanja će do septembra iz budžeta biti izdvojeno 8.800.000 dinara.

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Reč je o zastupnicima iz prošlog saziva koji nisu ponovo izabrani i koji po zakonu imaju pravo da tri meseca od prestanka mandata nastave da primaju poslaničku platu. U tom periodu oni će dobijati osnovnu zaradu od 67.000 dinara, ali ne i paušal od 27.000.

Među bivšim poslanicima, koji su i dalje na spisku zaposlenih u parlamentu, polovinu čine naprednjaci. Pored njih, tu je i petoro poslanika iz Demokratske stranke, četvoro socijalista i troje iz Socijaldemokratske partije Srbije.

Šef poslaničke grupe SNS u prošlom sazivu, Zoran Babić, nije želeo da otkrije za "Novosti" koji su mu profesionalni i politički planovi od septembra, niti da odgovori da li očekuje funkciju u izvršnoj vlasti. On je kratko prokomentarisao da će se o tome razgovarati od septembra.

Poslaničku platu do septembra prima i bivši poslanik Socijaldemokratske stranke Slobodan Homen. Od septembra on će nastaviti rad u porodičnoj advokatskoj kancelariji.

Među poslanicima sa platom našla su se i dvojica umetnika iz Socijalističke partije Srbije. Reč je o reditelju Srđanu Dragojeviću i muzičaru Neši Galiji. Nijedan od njih nije ni tokom poslaničkog staža zapostavljao svoju osnovnu karijeru, a Dragojević je nedavno objavio i knjigu za decu.

Na listi su još i estradni menadžer i bivši poslanik SNS Saša Mirković, funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, poslanik SDPS Ivan Bauer, te nekadašnjih član Saveza vojvođanskih Mađara Laslo Varga.