Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Poslanici EP pozdravili otvaranje poglavlja sa Srbijom

Foto: pixabay.com

Poslanici EP pozdravili otvaranje poglavlja sa Srbijom

Ovo je važna poruka za građane Srbije koji su se na prošlim izborima opredelili za evropski put naše zemlje, rekla je u Evropskom parlamentu Maja Gojković

Srbija
Izvor: Tanjug

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković razgovarala s poslanicima Evropskog parlamenta koji su pozdravili najavljeno otvaranje poglavlja 23 i 24 sa Srbijom. Oni su istakli da je važno nastaviti evropske integracije, kao i sprovodenje reformi.

Gojković je u razgovoru sa članovima grupe "Prijatelji Srbije" u EP istakla da je odluka o otvaranju poglavlja 23 i 24 dobra vest za Srbiju, saopšteno je iz njenog kabineta.

- To je važna poruka za građane Srbije koji su na proteklim izborima potvrdili većinsko opredeljenje za evropski put naše zemlje - poručila je Gojković i naglasila da će Srbija nastaviti da sprovodi reforme kako bi dostigla evropske standarde za svoje građane, a da EU i države članice odlučuju kada će Srbija i postati član.

Predsednica republičkog parlamenta je naglasila i da formiranje te grupe prijatelja u EP pokazuje da Srbija ima iskrene prijatelje koji žele da pomognu proces evropskih integracija Srbije.

Gojković je podsetila da su u prethodnom skupštinskom sazivu učinjeni značajni napori da se Skupština Srbije što više uključi u proces evropskih integracija i navela da je republički parlament u prethodnom sazivu doneo ukupno 384 zakona i 243 drugih akata, među kojima mnoge reformske zakone i zakone kojima usklađujemo domaće zakonodavstvo sa evropskim.

- Pred novim sazivom Narodne skupštine je veliki i važan posao nastavka započetih reformi, usklađivanja našeg zakonodavstva sa pravom EU, kao i razmatranja pregovaračkih pozicija Srbije za pregovore o članstvu u EU, za koji smo se dobro pripremili - rekla je Gojković.

Predsednik grupe "Prijatelji Srbije" u EP Emilian Pavel izrazio je zadovoljstvo zbog velike podrške evropskim integracijama Srbije u Narodnoj skupštini i očekivanje da će parlament nastaviti sa donošenjem reformskih zakona.