Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
POSLEDICE jačeg zemljotresa u SRBIJI bile bi KATASTROFALNE

Zemljotres u Kraljevu 2010. godine Foto: wikipedia

POSLEDICE jačeg zemljotresa u SRBIJI bile bi KATASTROFALNE

Srbija se nalazi na 68. mestu liste zemalja kojoj preti opasnost od zemljotresa i poplava.

Srbija
Autor: Kurir

To je, kako prenosi “Kurir”, pozicija visokog rizika, a infrastruktura u Srbiji nije po standardima, da bi izdržala zemljotres. Kada bi se u Srbiji dogodio jači zemljotres, posledice bi bile katastrofalne, stoji u Izveštaju o riziku koje je objavilo udruženje “Razvoj pomaže”.

Srbija je izdvojena kao zemlja sa lošom infrastrukturom, putevima, građevinama koje su trošne, pa se zbog toga našla u klasi zemalja visokog rizika. Od 171 zemalje sa liste, od nas, u regionu jedino je gore plasirana Albanija, koja se nalazi na 40. mestu.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije, rekao je za “Kurir” da takvi podaci ne iznanađuju, te da se plaši da se mostovi, tuneli, zgrade, putevi ne grade uvek po seizmološkim propisima, što bi, kako je rekao, u slučaju veće prirodne katastrofe moglo skupo da nas košta.

U Srbiji je tokom 20. veka bilo više potresa jačih od pet stepeni na Rihterovoj skali, a zemljotres najjačeg incidenta zabeležen u našoj zemlji bio je onaj koji se desio na planini Rudnik 1927. godine i koje bio 5,9 stepeni Rihtera. Poslednji veći zemljotres u Srbiji, pogodio je Kraljevo 2010. godine.