Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Pošto u Skupštini nije mogao, ugledao svetlost dana u Nišu: EVO ŠTA KAŽE IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE o napretku Srbije!

YT printscreen

Pošto u Skupštini nije mogao, ugledao svetlost dana u Nišu: EVO ŠTA KAŽE IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE o napretku Srbije!

U očima Evropske komisije, Srbija je u nekim oblastima vidno napredovala, ali postoje neke stvari gde nam Evropa ne daje prelaznu ocenu.

Srbija
Izvor: Agencije

U Nišu je danas predstavljen Izveštaj Evropske komisije, a u njemu stoji da Srbije napreduje u vladavini prava, fiskalnoj konsolidaciji i reformi javne uprave, ali Evropa očito nije zadovoljna razvojem situacje u institucionalnom i regulatornom okruženju.

Obaćajući se gradskim većnicima Niša, šefica Sektora za evropske integracije i ekonomska pitanja Delegacije EU u Srbiji Radica Nusdorfer ocenila je da je izveštaj u celini pozitivan, ali i da ima oblasti u kojima Srbija nije zabeležila napredak, već nazadovanje.

"Očuvana je finansijska stabilnost, a najveći rizik po nju predstavlja restrukturiranje državnih i javnih preduzeća", kazala je Nusdorfer.

Posebno je zabrinjava visoka stopa nezaposlenosti, koja se kreće, u zavisnosti od opština, od skoro 18 do preko 42 odsto.

"Zabrinjavajuće je i to što je 20 odsto kredita neotplaćeno a javni dug Srbije je i dalje veliki", rekla je predstavnica Delegacije EU u Srbiji.

Nusdorfer je navela i da je Srbija zabeležila napredak po pitanju borbe protiv korupcije, ali i da je i dalje prisutna zabrinutost zbog konflikta interesa i kršenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.

Podsećanja radi, ovaj Izvešaj je trebao predstaviti šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport prede narodnim poslanicima u domu Narodne Skupštine, ali su ga u tome sprečili poslanici Srpske radikalne stranke i pokreta Dveri, koji su zahtvali da se taj dokument prevede na srpski jezik.