Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
POTPISAN SPORAZUM između rukovodstva "Fijata" i sindikalaca

Foto: www.archiproducts.com

POTPISAN SPORAZUM između rukovodstva "Fijata" i sindikalaca

Poslovodstvo i predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenih u kompaniji "Fijat" potpisali su sporazum u Vladi Srbije, čime je i formalno postignut dogovor o uslovima nastavka rada u toj kompaniji.

Srbija
Izvor: RTS

Postignuti dogovor je deo novog kolektivnog ugovora koji će obuhvatiti naredne tri godine. Pronađen je dobar kompromis, rekla je premijerka Ana Brnabić, koja je prisustvovala potpisivanju sporazuma.

Sporazum su potpisali predsednik Samostalnog sindikata u "Fijatu" Zoran Marković i generalna direktorka kompanije "Fijat Krajsler automobili Srbija" Silvija Verneti.

Ministar privrede Goran Knežević je svojim parafom potvrdio sporazum, a prisustvovali su i premijerka Ana Brnabić i ministar rada i zapošljavanja Zoran Đorđević.

Premijerka Brnabić izjavila je, nakon potpisivanja sporazuma, da su razgovori bili jako teški ali da je pronađen dobar kompromis.

"Razgovori bili jako teški,svi smo iscrpljeni. Ovo su bili pravi razgovori u smislu da ne postoji strana koja je pobednik i strana koja je izgubila. Nađen je dobar kompromis," rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, obe strane su bile odgovorne i hrabre.

"Znam da će i videla sam da su predstavnici radnika već izloženi nekim kritiama da je to moglo bolje, ali radnici su imali ozbiljne predstavnike koji su naterali i Fijat i vladu na ozbiljan kompromis" rekla je Brnabić.

Premijerka kaže da i dalje stoji iza radnika "Fijata".

"Nemam nikakav problem da ponovo razgovram sa radnicima i objasnim šta je dobijeno ovim razgovorima," dodala je Brnabić.

Premijeka se zahvalila svim stranama koje su se odazvale pozivu vlade za razgovore, a radnicima i Štrajkačkom odobru na odgovornosti i hrabrosti što su verovali u vladu i mogućnost da se razgovara i nađe kompromisno rešenje.

Zahvalila se i predstavnicima "Fijata" što su imali razumevanja za razgovore koj su vođeni i za zahteve radnika.

Brnabić je objasnila da će od 15. septembra početi da radi Komsija za tehnička merenja koja će nagdledati da li je sve u standardima proizvodnje i da će mesečno davati izveštaje i centrali "Fijata" u Torinu i Vladi Srbije.

"To znači da ćemo nastaviti ovaj dijalog svaki mesec do najamnje kraja januara 2018. godine. Ne želim da niko danas odgovra na dodatna pitanja pošto je napravljen dobar kompromis i što ne bih volela da se pitanjima otvaraju neke teme oko kojih je postignut kompromis.

Svi ćemo biti na raspolaganju za sva pitanja u narednom periodu, biće sve potpuno transparento", navela je premijerka. Kako kaže, svako treba da se ponosi ovim kompromisom.

Brnabić je objasnila da je ovom prilikom Vlada Srbije intervenisala kako bi se postigao dogovor ovde jer je bila vanredna situacija i došlo do potpunog potpuni prekida proizvodnje u firmi koja zapošljava više od 2.500 ljudi, trpeo je BDP, izvoz i kooperanti...

Za sve ostale stvari postoji intitucionalni mehanizam Agencija za mirno rešavanje sporova, koja je jako profesinalna, navela je ona i istakla da se nada još većoj proizvodnji u Fijatu.

"To je jedini pravilan način da se ovakve stvari rešavaju. Drago mi je što smo postigli kompromisni sporazum", dodala je premijerka.

Radnici "Fijatove" fabrike u Kragujevcu prihvatili su ponudu koju im je poslodavac predočio u petak, posle tri dana pregovora.

Radnicima je ponuđeno povećanje zarada u naredne tri godine u skladu s procenom Narodne banke Srbije o rastu inflacije. U avgustu će im zarade biti uvećane za 2,2 odsto, a u februaru - 4,5 procenata.

"Fijat" je obećao i da će biti udvostručena naknada za prevoz van standardnog radnog vremena, u avgustu će radnici dobiti polovinu bonusa efikasnosti za prošlu godinu, a drugu polovinu u decembru. Dogovoreno je i da se formira Komisija koja će utvrditi da li su i na kojim radnim mestima zaposleni preopterećeni.

Dogovor će biti deo Kolektivnog ugovora koji će važiti tri godine. Navodeći da su predstavnici sindikata prihvatili da se uzdržavaju od bilo kakvih štrajkova za to vreme, Vlada Srbije smatra da je postignuti dogovor odličan pokazatelj da je naša zemlja dobro mesto i za domaće i za strane investitore, što doprinosi daljem ekonomskom rastu i razvoju zemlje.