Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Potpisana 22 sporazuma između Srbije i Kine

Foto: Tanjug/T. Valić

Potpisana 22 sporazuma između Srbije i Kine

Predstavnici Kine i Srbije zaključili su 22 sporazuma o saradnji te dve zemlje.

Srbija
Izvor: NB, agencije

Predstavnici Kine i Srbije zaključili su 22 sporazuma o saradnji te dve zemlje.

Među sporazumima je i Zajednička izjava Srbije i Kine o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva, koju su potpisali predsednici Tomislav Nikolić i Si Ðinping.

Nikolić je na početku sastanka dve delegacije rekao da potpisivanje 22 sporazuma o saradnji Kine i Srbije nije posledica nedovoljno razvijenih odnosa, već novog razvoja u tim odnosima.

"U dosadašnjoj saradnji i investiranju u infrasrukturu, otvaranje železare u Smederevu je potez koji će zauvek učvrstiti naše odnose. Nama treba pružena ruka, ali u noj ne treba da bude novac, već šansa za naše ljude da rade, jer se novac troši, a rad ga stvara", rekao je Nikolić.

U Palati Srbija potpisan je i sporazum sporazum o uspostavljanju Centra za saradnju u oblasti saobraćaja i infrastrukture izmedju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

U nizu potpisanih sporazuma su i sporazum o privredno-tehničkoj saradnji, o razvoju saradnje u oblasti proizvodnih kapaciteta, kao i sporazumi o saradnji odbrambene industrije, trgovine, turizma, telekomonukicaji. Jedan deo sporazuma odnose se i na infrastrukturu, obrazeovanje i kulturu. Potpisan je i sporazum o gradnji elektrane, koja energiju proizvodi dod topada, a predviđena i saradnja RTS i kineskog međunarodnog radija.