Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Potpuno ignorisani argumenti zemalja koje ne priznaju Kosovo"

Foto: pixabay.com

"Potpuno ignorisani argumenti zemalja koje ne priznaju Kosovo"

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Stalni arbitražni sud u Hagu donoseći odluku o prijemu Kosova u svoje članstvo ignorisao argumente zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Srbija
Izvor: Tanjug

Ona je dodala i da ta odluka nije promenila stav Moskve u vezi nepriznavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova, prenosi Tass.

"Vođstvo Administrativnog saveta tog suda reagovalo je samo na govore u znak podrške Prištini i njenom prijemu u Stalni arbitražni sud, dok su ignorisani argumenti zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova (uključujući Srbiju, Argentinu, Brazil, Indiju, Španiju, Nikaragvu i druge)", navela je ona.

Zaharova je istakla i da je ignorisan član 94 Haške Konvencije o mirnom rešavanju međunarodnih sporova iz 1907. koji jasno ukazuje da bi države potpisnice trebalo da postignu sporazum o pitanju članstva.

"Bitno je u ovom kontekstu da do debate o zajedničkim kriterijumima za prijem u Stalni arbitražni sud nije uopšte ni došlo", rekla je Zaharova.

Ona je dodala da rezultati glasanja nisu promenili stav Moskve u vezi priznavanja Kosova, koje Rusija tretira kao integralni deo Srbije, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN, prenosi Tass.

"Malo je verovatno da će Kosovo dati puni doprinos saradnji u okviru ove organizacije", rekla je ona.

Zaharova je ocenila i da je jasno da je ta odluka doneta u kontekstu šireg cilja prijema Kosova u međunarodne institucije, i da su takve akcije nezakonite.

Na 195. sastanku Administrativnog saveta Stalnog arbitražnog suda u Hagu odlučeno je 13. juna da Kosovo postane član ove organizacije.

To je tada saopštio i kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj, koji je na svojoj Fejsbuk stranici napisao da je Kosovo postalo 121. član Stalnog arbitražnog suda u Holandiji.

Stalni arbitražni sud je međuvladina organizacija sa 117 zemalja članica i bavi se arbitriranjem sporova među državama, a pruža usluge rešavanja sporova koji uključuju zemlje, državne entitete, međuvladine organizacije i privatna lica.