Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
POTVRDA IZ RUSIJE Prvi korak ka isporuci oružja OBUKA u RUSIJI

Raketni sistem BUK Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

POTVRDA IZ RUSIJE Prvi korak ka isporuci oružja OBUKA u RUSIJI

Da bi zaista moglo da dođe do nabavke većeg kontnigneta ruskog oružja o kojoj se govori proteklih dana potvrdio je ruski medij “Izvestija”.

Srbija
Izvor: Izvestija, NB

“Izvestija” piše da je saradnja dveju zemalja na zavidnom nivou, a kao najinteresantniji oblik navodi se zainteresovanost Srbije za nabavkom modernog ruskog naoružanja. Dodatni primer saradnje, navodi ruski medij, je i mogućnost otvaranje regionalnog centra za remont ruske vojne opreme u Srbiji.

Kako piše taj medij, Rusija i Srbija su pregovarale da srpski oficiri idu u Ruske vojne škole na obuku. Ta saznanja dolaze iz vojnih i diplomatskih krugova, a kako piše “Izvestija” vojno-tehnička saradnja bi mogla da bude sledeći korak u odnosima Moskve i Beograda, dok je trening srpskih oficira, deo šireg plana za isporuku Sistema naoružanja Srbiji.

“Izvestija” piše da su o mogućnosti školovanja srpskih vojnika u Rusiji razgovarali ministri odbrane Srbije i Rusije 16. avgusta, te da je Srbija zauzvrat ponudila da školuje ruske oficire u srpskim vojnim školama.

Da bi srpski vojnici naučili kako se rukuje modernim ruskim naoružanjem, oni moraju da prođu obuke u Rusiji, a navodi se da bi se obuke mogle izoditi na Vojnoj akademiiji u Moskvi, Vojnoj akademiji za protivvazdušnu odbranu u Tveru, kao i na akademiji u Smolensku.

Domaći mediji su javili prethodnih dana da bi Rusije našoj vojsci mogla da donira šest borbenih aviona MiG-29, a da se pregovara i oko tenkova,te raketnog sistema Točka-U i PVO raketnog sistema BUK.