Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
POTVRĐENO Dečak iz migrantskog centra u Preševu ZARAŽEN MALARIJOM

Foto: pixabay.com

POTVRĐENO Dečak iz migrantskog centra u Preševu ZARAŽEN MALARIJOM

Lekari Zavoda za javno zdravlje u Vranju potvrdili su da je jedan migrant koji je boravio u centru u Preševu zaražen malarijom.

Srbija
Autor: Fonet, NB

U pitanju je dečak iz Avganistana koji je rođen 1999. godine, on se sam javio lekarima. Prvo je smešten na Infetkivno odeljenje Zdravstvenog centra u Vranju, a potom je prebačen u Beograd u Kliniku za tropske i infektivne bolesti. Kako su rekli lekari, dečak je zbrinut i preduzete su sve mere zbog sumnje da je u pitanju ova teška zarazna bolest. Kako je rečeno, i u Centru za prihvat migranata preduzete su mere da se zaštti područje od širenja zaraze.

Srbiju je pre mesec dana uzdrmala vest da su navodno šestorica migranata zaražena malarijom, a da jedan pobegao sa Klinike za infektivne i tropske bolesti. Tada je saopšteno da se malarija ne može preneti sa čoveka na čoveka i da nema mesta za brigu. Međutim, malarija se može preneti sa zaražene osobe na komarca koji ga ujede i tako širiti u krug.

Malarija se prenosi ujedom komarca jedne vrste komarca. Podaci svetske zdravstvene organizacije pokazuju da godišnje od nje oboli više od 300 miliona ljudi, a umre 1,3 miliona.