Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
POTVRĐUJE SE PISANJE NOVE BORBE: Putin menja sve "BALKANCE", šalje nam "desnu ruku" i BIVŠEG PREMIJERA!

Mihail Fradkov i Vladimir Putin imaju plan/ Foto: ria.ru

POTVRĐUJE SE PISANJE NOVE BORBE: Putin menja sve "BALKANCE", šalje nam "desnu ruku" i BIVŠEG PREMIJERA!

Ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina smenjen je lider Ruskog instituta za strateška istraživanja (RISI) Leonid Rešetnjikov koji se aktivno bavio društveno - političkim dešavanjima na Balkanu.

Srbija
Autor: Nova borba

Nova borba je ranije već pisala o tome da postoji težnja ruskog državnog vrha za promenom čelnika institucionalizovanih tela koji se bave strateškim, društvenim i političkim delovanjem u svetu i na Balkanu, pa samim time i u našoj zemlji. Sada će sa mesta čelnika Ruskog instituta za strateška istraživanja (RISI) morati da ode Leonid Rešetnjikov, koji je, kao i Železnjak, tesno sarađivao sa političkim opcijama u Srbiji.

Rešetnjikova je dužnosti razrešio predsednik Rusije Vladimir Putin, bez podrobnijeg obrazloženja, a jedino što je poznato jeste da na njegovo mesto dolazi bivši ruski premijer i doskorašnji šef ruske obaveštajne službe Mihail Fradkov, te da on stupa na tu funkciju 4. januara 2017. godine.

Putin je nekoliko puta razgovarao sa Fradkovim, a na poslednjem njihovom sastanku, ruski predsednik je izjavio da rad RISI treba da se odvija tako da "ulazi u osnovu rada državnih organa i da analize dolaze do medija i javnosti".

Podsećanja radi, Rešetnjikov odlazi sa čela RISI nakon sedam punih godina, pošto je 2009. imenovan na tu funkciju. U srpskoj javnosti poznat je po tome što je otvorio ogranak tog instituta u Beogradu, te po oštroj kritici politike vlada u Srbiji, počevši od Mirka Cvetkovića, preko Ivice Dačića do Aleksandra Vučića.

Leonid Rešetnjikov/ Foto: nedeljnik.rs

Rešetnjikov će svakako biti upamćen i po podršcu koju je pružao nekolicini danas parlamentarnih opcija u našoj zemlji, odnonso Demokratskoj stranci Srbije i pokretu "Dveri".

Bio je i direktor analitičkog odeljenja ruske spoljne obaveštajne službe, a očito je da ruski državni vrh više ne želi Rešetnjikova na čeli RISI, pa se može reći da Moskva nije zadovoljna dosadašnjim rezultatima u Srbiji i okruženju.

Sa druge strane, novi direktor RISI Mihail Fradkov bio je doskorašnji šef ruske obaveštajne službe, a radi se o iskusnom političaru sa veoma uspešnom karijerom. Naime, kada je Vladimir Putin došao na vast u Rusiji, Fradkov je ubrzo potom postao direktor poreske uprave Rusije, a samo dve godine kasnije predstavljao je tu zemlju u Evropskoj uniji.

Mihail Fradkov/ Foto: ITAR

Marta 2004, po nalogu Putina lično, Fradkov je postao predsednik Vlade Rusije umesto Mihaila Kasjanova. 2007. imenovan je za šefa Ruske obaveštajne službe i tu funkciju je obavljao do pre nekoliko meseci.

Sudeći prema Fradkovoj biografiji, Putin i te kako ima poverenja u njega, pa je za očekivati da na Balkanu imamo znatno prisutniji "stav Moskve".