Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
POVEĆALI MINIMALAC: Cena rada za narednu godinu viša za 10 odsto

Novac, Foto Ilustracija

POVEĆALI MINIMALAC: Cena rada za narednu godinu viša za 10 odsto

U Vladi Srbije članovi Socijalno-ekonomskog saveta dogovorili su se da minimalna cena rada za narednu godinu bude povećana na 143 dinara.

Srbija
Autor: RTS

Socijalno-ekonomski savet Srbije odlučio je da će minimalna cena rada u narednoj godini biti viša za 10 odsto i iznosiće 143 dinara po radnom času bez poreza i doprinosa.

Socijalni partneri su se saglasili da postoji potreba za povećanjem minimalne cene rada, a uvažavanjem argumenata svih strana došlo se do usaglašavanja iznosa, koji je između zajedničkog predlog Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost" od 154 dinara i 139 dinara, koliko je predlaga Unija poslodavaca Srbije.

Socijalno-ekonomski savet je prihvatio predlog ministra finansija Dušana Vujovića, koji je objasnio da postoji prostor u budžetu da se minimalac poveća za deset odsto.

Ministar finansija Dušan Vujović je obećao da će insistirati na fiskalnoj neutralnosti odluke po budžet Srbije.

Socijalno-ekonomski savet je posle nekoliko godina, u kojima je odluku o iznosu minimalne cene rada donosila Vlada Srbije, odlučio o njenom povećanju usaglašavanjem argumenata svih socijalnih partnera, što je značajno i za jačanje socijalnog dijaloga.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković precizirao je u izjavi Tanjugu da će odluka Saveta biti u formi predloga upućena Vladi Srbije.

Kako kaže Atanacković, od ministra Vujovića su dobili obećanje da, s druge strane, neće biti novih opterećenja za privredu.

"U narednoj godini poslodavci će imati isto opterećenje, a zaposleni će dobijati više", rekao je Atanacković.

Predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković rekao je Tanjugu da je sednica bila posvećena utvrđivanju minimalca i da je malo duže potrajala rasprava pošto su svi iznosili različite argumente, ali da su svi bili za to da se minimalac poveća.

"Mi smo bili za to da se minimalac poveća na 154 dinara, u jednom trenutku je predlog bio prihvaćen od poslodavaca – ako dođe do značajnijeg povećanja neoporezivog dela zarade. Argumentacija Vujovića je bila da 'fiskalno neutralno povećanje' ne može da izdrži do tog stepena povećanje i da je održivo, kako smo se dogovorili, da ono bude za deset odsto, odnosno na 143 dinara", rekao je Stojiljković.

Kaže da, ipak, sindikati nisu zadovoljni tolikim povećanjem pošto je minimalna mesečna plata onda oko 200 evra, s obzirom na to da je oko 350.000 onih koji rade za minimalac, odnosno svaki peti zaposleni.

"Za 10 odsto je veći nego ranije, s jedne strane to nije malo s obzirom na to da je u proteklih pet godina minimalna cena rada povećana za 15 dinara. S druge strane i sa tim povećanjem, to je daleko ispod minimalne potrošačke korpe, to je oko 200 evra, od toga se ne da iole pristojno životi", naveo je Stojiljković.

Kaže da sada slede razgovori i o povećanju zarada u javnom sektoru.