Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
POVEZANOST SA BALKANOM: Sebastijan Kurc ima babu Nemicu poreklom iz Srbije

Sebastijan Kurc/ Foto: europeanwesternbalkans.com

POVEZANOST SA BALKANOM: Sebastijan Kurc ima babu Nemicu poreklom iz Srbije

Najmlađi kancelar u istoriji Austrije i Evrope, Sebastijan Kurc, povezan je sa Balkanom, ima porodične veze sa Srbijom, a njegova familija pomagala je izbeglice sa prostora bivše Jugoslavije.

Srbija
Izvor: RTS

Knjiga "Biografija" o 31-godišnjem kancelaru predstavljena je u sredu uveče u knjižari "Talia", uz prisustvo kancelara.

Knjiga nemačkog novinara Paula Ronchajmera pruža interesantan uvid u život Kurca i njegov politički put do vrha stranke i vlade.

Autor ga je prikazao kao izvanrednu pojavu na evropskoj političkoj sceni.

"On nije samo najmlađi političar kojem je jedna evropska država posle Drugog svetskog rata predala svoju sudbinu u ruke, već je i jedini koji je uspeo da od konzervativne stranke napravi lični pokret i vodi je ka uspehu. On je majstor medijalnog insceniranja I tako mlad pravi vođa", konstatovao je Rozenchajmer.

Njegovo detinjstvo obeleženo je lepim dečijim životom između Beča i jednog poljoprivrednog imanja njegove dede i babe u Donjoj Austriji.

Izbeglička problematika poznata je u porodici, pošto je njegova baba poreklom iz Srbije, Vojvodine, odakle je tokom Drugog svetskog rata, kao pripadnica nemačke manjine, morala da beži.

Nakon raspada bivše Jugoslavije i rata na tom prostoru, Kurcovi roditelji primili su, početkom 1990-tih u svoj dom decu izbeglice iz Bosne.

Kurc je, kako stoji u knjizi, zajedno sa njima učio nemački, igrao se ili išao na bazen.

Na osnovu tog iskustva on, prema autoru knjige, nikada nije sejao mržnju protiv stranaca, niti je imao nerealan pristup u integraciji izbeglica i migranata, već uvek pragmatičan prilaz.