Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Povlače Devenporta na jesen?

Foto: Medija centar Beograd

Povlače Devenporta na jesen?

Brisel će ove jeseni odlučiti da povuče neeke od svojih predstavnika koji su Britanci, a među njima je i Majkl Devenport.

Srbija
Izvor: Danas

Kako piše beogradski list „Danas“ šef Delegacije EU u Srbiji neće da komentariše mogući povratak u Bbrtianiju.

Diplomatski izvori nezvanično za taj list komentarišu da će čak i najevroskeptičniji britanski poslanici Evropskog parlamenta najverovatnije “jedno izvesno vreme” dolaziti na sednice EP, odnosno da neće ignorisati zasedanja.

Lideri šest država osnivača EU pozvali su Britance da što pre napuste EU, ali postoji mogućnost da će član 50 Lisabonskog ugovora, koji predstavlja mehanizam za izlazak, biti aktiviran tek u oktobru, kada novi britanski premijer stupi na funkciju, budući da je Dejvid Kameron podneo ostavku nakon bregzita.

Između ostalog, pominje se da će pregovori Londona i Brisela početi oko 1. novembra, a da je krajnji rok za okončanje tog procesa 31. oktobar 2018. Takav scenario podrazumeva da će britanski poslanici Evropskog parlamenta ostati na funkcijama najduže do maja 2019, kada će biti održani izbori za novi saziv EP.

Dakle, u krajnjem slučaju, Britanija će zvanično istupiti iz EU 1. januara 2019, odnosno 46 godina otkako se pridružila tom bloku.